Критична обстановка в Хасковско, 5 общини в бедствено положение заради пожар

10 Август 2020 | 07:26
0 коментара
Общество

Критична остава обстановката в Хасковско. Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи. 

Бедствено положение е обявено вече в 5 общини. Вчера силният вятър значително усложни ситуацията, на места наложи се и евакуация.

Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият активен фронт е в близост до турската граница.

Продължават действията по локализиране на пожара в землищата на селата Маточина, Присадец и Варник и гасенето на още няколко локализирани огнища в страната. Бедствено положение е в сила за 5 общини в област Хасково заради пожарите.

В неделя областният управител на Хасково обяви бедствено положение в община Свиленград.

Бедственото положение продължава в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград.

По-късно в неделя областният управител удължи срока на бедственото положение за общините Харманли, Хасково, Димитровград, Тополовград и Свиленград до 11 август. Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овладяването на огъня. Междувременно продължава да бъде в сила екстремален индекс за пожароопасност за 14 области на страната. За 10 август такъв важи за 13 области.

Продължават действията по локализиране на големия пожар в област Хасково, който е обхванал площ от около 50 000 дка в землищата на селата Маточина, Присадец и Варник. Към момента няма опасност за населените места. Пожарът при село Динево е загасен в участъка до село Корен. Пожарът при село Изворово е локализиран и няма опасност да се разрасне за момента.Вести

Добавете Вашия коментар

TOP