Кристиано Роналдо постави нов световен рекорд във футбола

30 Август 2023 | 08:50
1 коментара
Спорт
България
Кристиано Роналдо постави нов световен рекорд във футбола

Кристиано Роналдо вече е футболистът с най-много голове в национални първенства в цялата история. Това стана, след като той вкара две дузпи при домакинската победа на "Ал Насър" с 4:0 над "Ал Шабаб" в последен мач от VI кръг на Суперлигата на Саудитска Арабия.

По този начин 38-годишният португалец вече има 517 гола в различни шампионати - (3 в португалската Примейра лига, 103 в английската Премиър лийг, 311 в испанската Ла лига, 81 в италианската Серия А и 19 в саудитската Суперлига).

Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) вече призна световния рекорд на Роналдо. Така той изпреварва две легендарни фигури в световния футбол - Ференц Пушкаш и Йозеф Бичан, с които до момента бе равен по голове - по 515. Те са и единствените трима с над 500 гола в национални първенства.

Много е вероятно скоро тази кота да бъде достигната и от Лионел Меси, който в момента има 496 гола, но головата му успеваемост в САЩ е забележителна.

От IFFHS уточняват, че класацията включва голове, вкарани само в елитни национални дивизии, не и на по-долни нива. Това е и причината да липсват Пеле и Ромарио, примерно.

Иначе с тези реализирани дузпи Роналдо излезе начело при голмайсторите в първенството на Саудитска Арабия с 5 попадения. За успеха на "Ал Насър" веднъж се разписа и другата голяма звезда на тима - Садио Мане. С тази победа отборът се качи на 6-о място с 6 точки (2 победи и 2 загуби). Начело в класирането с по 12 т. са "Ал Итихад" (с Карим Бензема, Фабиньо и Н'Голо Канте) и "Ал Ахли" (с Риад Марез и Роберто Фирмино).

Добавени коментари

Аз съм Илийката глупака публикува:
30 Август 2023 | 11:56
И аз направих световен рекорд за най тъп и смешен репертерец в блг , аз съм Илийката тъпото, шизофреника, чу*ат ме в г*за и правя сви"ки за пари... Миришка ми и устата на спе*ма

Добавете Вашия коментар

TOP