Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

16 Май 2021 | 09:01
0 коментара
Политика

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП. 

В щаба влизат Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Иван Ченчев, Александър Нейчев, Мирослава Гатева, Динко Желев, Теодор Славев и Габриел Вълков.

 Всеки ще има различен ресор.

Структура на щаба:

1. Председател: Кристиан Вигенин – заместник-председател на БСП.

2. ”Партийна и организационна дейност” - Динко Желев

Динко Желев е член на Националния съвет на БСП, дългогодишен главен експерт в отдел “Организационен” в партията.

3. “Анализи, стратегии, послания” - Теодор Славев

Теодор Славев е председател на район “Студентски” на БСП, член на Градския съвет на БСП - София

4. “Коалиционна политика и местна власт” - Атанас Зафиров – заместник -председател на БСП

5. “Международна дейност” - Мирослава Гатева

Мирослава Гатева е член на НС на БСП, дългогодишен главен експерт в отдел “Международен” в партията.

6.  “Медии, Социални мрежи, ПР, предизборна реклама” - Иван Ченчев – член на НС на БСП

7.  “Връзка с ЦИК и избирателните комисии” - Вяра Емилова – секретар на НС на БСП

8. “Младежки инициативи” - Габриел Вълков

Габриел Вълков е председател на Младежкото обединение на БСП-София.

9. “Финансова дейност” - Александър Нейчев, административен ръководител в БСП.

На пленума днес е приет и план за действие за предстоящите избори. В него освен краткосрочни мерки по организация на щаба и подреждане на листи са вписани и средносрочни мерки.

 

Изборът на Кристиан Вигенин е съвсем логичен. Вигенин е отличникът на БСП на изминалите избори. Той водеше листата в Ямбол. Това бе единствената област, в която БСП победи на вота за 45-ото Народно събрание. Вероятно това е и причината той да бъде предложен да смени Свиленски като председател на Щаба.

 

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя Корнелия Нинова по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на БСП за предсрочните избори.

 

НС утвърди и план за действие на левицата съобразно обобщените анализи от парламентарните избори. Планът за действие има цел да очертае мерките за преодоляване на допуснатите слабости и да даде посока за засилване на влиянието на БСП в обществото с оглед предстоящата кампания.

 

В плана са очертани краткосрочните мерки, свързани с  дейността на Националния предизборен щаб, с начина на подреждане на кандидатските листи и  подготовката на посланията, платформата и визията на кампанията.

 

Средносрочните мерки  имат за цел вътрешна консолидация на партията и активен диалог, както и с коалиционни партньори и други леви формации.

 

Обсъдени бяха въпросите за организационното укрепване на партията, дигитализацията и новите технологии, които могат да бъдат използвани.

 

Целта е  БСП да бъде силна, отговорна и идейно-ясна политическа формация, която си поставя високи цели на предстоящите парламентарни избори - да бъде партия на стабилност, принципност и последователност в политиката.

 

Националният съвет на БСП  обсъди и прие прие с мнозинство всички решения по предложените документи.

 

На заседанието единодушно бе приет Националният предизборен щаб, както и структурата, щата и бюджета на НС на БСП за 2021г.

 

БСП провежда Национален съвет днес, това е първото от три поредни заседания на пленума на партията, свързани с предстоящите предсрочни избори на 11 юли. 

 

Смени ще има и в тясното ръководство на БСП, след като на 5 април  цялото Изпълнително бюро подаде оставка след изборната загуба. Според социалисти няма как да се запази сегашното ръководство, в което участват 22 души, и Корнелия Нинова ще трябва да направи поне няколко смени в бюрото.

 

Кои ще са те обаче зависи от нея и вероятно ще се разбере на 22 май, когато е вторият пленум, в чийто дневен ред е точката.

 

На втория пленум (на 22 май) ще се утвърдят водачите на кандидат-депутатските листи, както и местата на гражданските кандидати и коалиционните партньори. Макар и според социалисти да е тръгнала нова процедура по номинации в партийните структури по места, водачи се очаква да се определят по волята на лидера и тясното ръководство.

 

На 4 април "Позитано" 20 заложи предимно на депутати с опит за водачи на листи, като имаше само пет-шест нови лица. Сега се очаква някои от водачите да запазят местата си, но други от районите с лоши резултати - без депутат или с един мандат в голям район, да бъдат сменени. В списъка за смяна според социалисти са водачите в Кърджали (сега Петя Михалевска), Разград (сега Таско Ерменков), Хасково (сега Велизар Енчев) и др.. Има критики и към резултатите в Благоевград, Враца и Смолян.

 

На последния пленум (на 30 май) ще бъдат утвърдени местата на другите кандидат-депутати в листите. Обикновено няма размествания в предложените от местните структури списъци, но на предишните избори "Позитано" 20 пренареди листата в Пловдив, която бе повлияна от изключения от БСП Георги Гергов.

 

Идната седмица пленумът трябва да одобри нов състав на Изпълнителното бюро, който Нинова следва да предложи.

Добавете Вашия коментар

TOP