Кресна настръхна срещу софийската фирма „ФОРБС.БГ“ заради разрешително за каменна кариера в покрайнините на града

02 Октомври 2017 | 07:38
0 коментара
Общество

Жителите на Кресна и село Горна Брезница са обхванати от масово безпокойство заради предстоящо откриване на каменна кариера в землището между двете населени места.

Заедно с местни ловци и еколози те се подготвят за активни протестни действия, като декларират готовност дори и за гражданско неподчинение и спиране на движението по пътя София – Кулата, ако РИОСВ – Благоевград разреши откриване на кариерата.
Духовете в общината са разбунени от фирма „ФОРБС.БГ“ АД от София и нейното инвестиционно намерение, получено в община Кресна под номер 24-00-547 с дългото наименование „Добив на индустриални материали – риолити, суровина за стъкларската и керамичната промишленост от находище „Балабаница“.
Въпросното находище се намира по средата между Кресна и Г. Брезница с отдалеченост от крайните им квартали на не повече от километър. Намира се отляво на р. Брезнишка в ската на Малешевска планина, което означава, че и двете селища са директно засегнати от потенциалния бъдещ добив. Проблемът идва от това, че при добива на материалите сигурно ще има мощни взривявания, а от тях и при трошенето на скалните материали ще се получава висока запрашеност из околностите, а и в двете селища. Отделно от това, многотонните автомобили ще вдигат шум и ще разбият общинските пътища, смятат местните.
Противниците на кариерата обръщат внимание и на друг аспект от проблема, че се засягат много общински и частни имоти, които се намират в границите на обекта. От приложния регистър на засегнати имоти, попадащи в находището, планираното инвестиционно намерение обхваща 55 дка общински земеделски имоти частна собственост и 18 дка публична общинска собственост.
Отрицателно становище по отношение на инвестиционното намерение вече е изразила и община Кресна в писмо до Елена Москвичева, председател на съвета на фирма „ФОРБС.БГ“ АД от София, и до директора на РИОСВ – Благоевград. Като причини за недопускане реализацията на това намерение се сочи, че голяма част от засегнатите общински имоти вече са със сключени договори и отдадени под наем на фермери, като са вписани в Агенцията по вписванията в Сандански. Друга част, представляваща мери и пасища, също е отдадена по договаряния на животновъди и за да бъдат прекратени, ще трябва да се извършат много промени в административно отношение на тези земи в находището, за които трябва да има решения и ОбС, каквито не са взети.
Мотив за отказ против издаване на разрешително от РИОСВ е, че находището попада и в защитената зона „Кресна – Илинденци“, защитената зона „Кресна“ и в близост до националния резерват „Тисата“, буферната му зона, като целият район е в европейската защитена мрежа „Натура 2000“.
Несъгласие с инвестиционното намерение изразява и ръководството на ЛС „Синаница“. Ако то се реализира според ръководството на сдружението, това ще повлияе негативно на ловностопанските му дейности и ще прогони дивеча от района.
Отрицателно е и становището на сдружението на фермерите „Пирин“, тъй като се засягат негови пасища.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP