Креативността и психичните смущения имат общи генетични корени

09 Юни 2015 | 00:40
0 коментара
Общество
Креативността и психичните смущения имат общи генетични корени

Източник: Thinkstock/Guliver

Идеята на Аристотел, че няма гениалност без мъничко лудост, бе подкрепена от резултатите от ново изследване, които сочат, че креативността и психични смущения, като шизофрения и биполярно разстройство, поне отчасти имат общи генетични корени, съобщи Франс прес.

Предишни изследвания показаха, че много хора, засегнати от психични смущения, имат креативни професии, но не бе установено дали в основата на тази връзка стоят генетични фактори или фактори, свързани с околната среда.

Сега исландски учени констатираха, че генни мутации, свързани с увеличен риск от развитие на шизофрения или биполярно разстройство, може да са в основата на голяма креативност.

Изследването обхванало над 86 000 исландци.

Същата връзка бе открита и при изследвания, обхванали близо 9000 шведи и 18 500 холандци.

Като креативни хора били определени онези, които имат новаторски подход, ползвайки умствен процес, който е различен от доминиращите начини на мислене и изразяване.

В изследването участвали единствено членове на национални творчески съюзи на танцьорите, актьорите, музикантите и писателите. Учените взели под внимание също коефициента на интелигентност и образователния ценз на участниците, както и дали сред близките им има засегнати от шизофрения и биполярно разстройство.

 

Получените резултати навеждат на мисълта, че генетичните фактори имат директно въздействие върху креативността, отбелязаха учените.

Те проучили също 5 нетворчески професии - земеделци, риболовци, служители, работници, продавачи, за които не открили никаква връзка с креативността.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

Източник: БТА    

Добавете Вашия коментар

TOP