Красивото село Долене със 7 жители, създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

09 Септември 2023 | 09:41
0 коментара
Общество
Благоевград
Красивото село Долене със 7 жители, създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

Намаляващият брой жители в селата в страната с всяка изминала година е безспорно. Въпреки всичко малките населени места не губят своя чар.

Такъв явен пример е село Долене. То е разположено е в южните склонове на планината Огражден. Според официалното преброяване през миналата година жителите му са 9 на брой, а по информация на жена, посетила го преди дни само 7.

Красотата му за сметка на това не отстъпва по нищо дори и някои градчета, докато спокойствието е ненадминато.

Селото е създадено през 1570 година. Според първият регистър в селото живеят 2 мюсюлмански и 12 християнски домакинства. През периода XVI – XIX век в землището на селото се провежда прочутият Долянски панаир – един от най-големите панаири в европейските предели на Османската империя. За панаира, който се е провеждал ежегодно в продължение на 40 дни, подробни сведения дава пътешественикът Евлия Челеби, посетил го през 1670 година. 

През 1858 година в Долене е построено училище, 30 ученици са го посещавали, те са учили до 4-то отделение, което днес отговаря на гимназиално образование. В началото на 18-ти век, 1805 година е изградена и черквата „Св. Богородица“, която е добре запазена.

В средата на 18-ти век в селото са живеели около 800 жители, далеч повече от сега.

Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя.

Това можете са се убедите и сами от снимките на Силвена Александрова:

Добавете Вашия коментар

TOP