Красив параклис в полите на Пирин посрещна десетки миряни за Свети Дух

13 Юни 2022 | 10:41
0 коментара
Култура
Красив параклис в полите на Пирин посрещна десетки миряни за Свети Дух

В полите на Пирин планина и по-конкретно във Везенковата махала на село Сенокос се намира един от красивите параклиси в симитлийска община – „Света Троица“.

Всяка година Божият храм отваря вратите си, за да посрещне десетки потомци на родове от махалата, които днес живеят в селата Брежани и Черниче, в Симитли и в Благоевград.

Точно преди 10 години (през 2012 година) Димитър Мицов, който тогава живее в Кресна, но родом е от село Сенокос, дарява лични средства, за да може да бъде изграден параклисът „Свети Дух“. Идеята му е на това място всяка година, да се събират жители и гости, роднини, потомци, близки и приятели, които да споделят заедно празника.

През 2019 година кметът на Община Симитли Апостол Апостолов пък дарява камбана, която на всеки празник отеква из красивата Пирин планина с невероятен звън.

Тази година по повод празника бе отслужена тържествена литургия от отец Яне. Веднага след това бе благословен и раздаден вкусен курбан, приготвен от местни майстори от Община Симитли.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Брежани Благой Стефанов, кметицата на селата Мечкул и Сенокос Цветанка Илчова и общински съветници също уважиха празника край красивия параклис.

Добавете Вашия коментар

TOP