Красив храмов празник в Докатичево, стотици почетоха великомъченица св. Неделя

09 Юли 2023 | 10:50
0 коментара
Култура
Благоевград
Красив храмов празник в Докатичево, стотици почетоха великомъченица св. Неделя

С венец от цветя и зелени клони, 163-годишният храм посрещна потомците на село Докатичево и техните семейства, жители и гости на община Симитли  за тържествената света литургия, посветена на св. Неделя и водосвет с курбан.

Празникът, организиран от Ангелина Попова и много сърцати нейни последователи, уважиха народният представител Стефан Апостолов, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Вилимир Александров, жители от община Симитли и най-вече – родените и израснали, свързали детството и младостта си с прекрасното Докатичево.

„Родът на моята майка е от Тросково. – сподели по време на празника кметът на община Симитли Апостол Апостолов. – Аз съм дълбоко свързан с тези кътчета на нашата община, с хората, които ги възраждат и с надеждата, че заедно ще ги съхраним, опазим и предадем на децата ни. Искрено благодаря на Ангелина и всички, които помагат с цялото си сърце да се възраждат тези стари светини и ни карат да се чувстваме горди българи. “- каза още кметът и поздрави всички лично с хубавия празник.

Празникът стана много красив с облечените в стари традиционни български носии организатори, дарени за случая от Даниел Нушев. Някои от най-красивите експонати - носии бяха естествена празнична украса на стария храм, където навреме отпочна празничната литургия.

Стотици се поклониха на иконата на велокомъченицата св. Неделя и запалиха свещица – за здраве и благоденствие, отидоха и си напълниха света вода от близкото кладенче. 

Отслужи се водосвет и се освети празничният курбан от рибена чорба и постен боб. 

Изпълниха се трапезите с миряни и, както повелява традицията, домакините дадоха старт на празничната трапеза – с варено жито, подавано от Ангелина Попова – за да е здрава връзката ни със земята, и обредни хлябове, подавани от  млади жени в красиви носии. Много хора, между които и много деца, изпитаха духовна близост с този стар храм в подножието на четири планини, отгледал челяд, която милее и пази вярата.
Тази вяра, която заразява, прави хората по-щастливи. Прави ги горди с род и родина, съратници на доброто.









Добавете Вашия коментар

TOP