Красимир Велчев: ГЕРБ за тази една година бе не само мотор, но и балансьор в управлението на България

29 Декември 2015 | 07:35
0 коментара
Политика
Красимир Велчев: ГЕРБ за тази една година бе не само мотор, но и балансьор в управлението на България

За мен 2015 г. беше трудна година, но не би могла да бъде и друга. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев в интервю за БГНЕС малко преди коледната ваканция на народните представители.

БГНЕС: Г-н Велчев, как оценявате позициите на ГЕРБ като мотор на управлението през 2015 г.?

Красимир Велчев: ГЕРБ за тази една година бе не само мотор, но и балансьор в управлението на България. Наблюдавате сложната обстановка - аз не съм отдавна в политиката, но мисля, че в последното десетилетие или в новия век 43 НС е най-сложният парламент като начин на управление и на вземане на решения. Вие журналистите виждате това най-добре. Но колкото са по-сложни такива ситуации, толкова по-богат опит трупа партията и толкова по-сплотена става. Смятам, че парламентарната ни група през изминалата година бе най-здравото ядро в парламента. Имаше разломи в партиите, вземаха се нееднозначни решения, но ние се оказахме и предвидими, и консолидирани, и единни.

БГНЕС: А много ли Ви разочароваха малките коалиционни партньори в мнозинството, между които поне 2 парламентарни групи са пред разпад?

Красимир Велчев: Не знам дали да го нарека разочарование. Защото в политиката явно това, което се случи, са нормални неща и би трябвало да са очаквани. Често тяснопартийните интереси за изява, не говоря за личните интереси на депутатите, пречат на общата цел, а тя е стабилността на държавата. Без нея нищо не може да се постигне. Виждате отношението на Европа към начина, по който се справяме с бежанците, с опазването на границите, организацията, който създадохме и за разлика от други държави у нас има и ред, и контрол. А там, където няма стабилност, няма и инвеститори, не влизат средства, не се откриват нови работни места. Стабилността означава и перспектива за бизнеса в България, както и за тези, които ще инвестират тук, независимо дали с наши или с чужди капитали.

БГНЕС: За Вас лично каква беше тази година и имате ли някакви страхове, свързани с глобални и регионални рискове?

Красимир Велчев: Бих казал, че за мен 2015 г. беше трудна година. Но не би могла да бъде и друга. Щом е била трудна, означава, че сме имали достатъчно много работа и задачи, които да решаваме - дано сме се справили както трябва. Всъщност, оценката не би трябвало да е моя, на ГЕРБ, а на хората в страната. Надявам се да се справяме все по-добре, за да оправдаваме очакванията на тези наши сънародници, които на последните избори показаха, че нашата партия няма алтернатива в управлението. В личен план като баща и вече дядо няма как да не се притеснявам за близкото бъдеще от обстоятелства, които могат да тръгнат в негативна посока в регионален и глобален мащаб. Имам две внучета вече - момче и момиче, но се задава и радостна новина, която досега не съм споделял - през пролетта на следващата година чакам трета внучка. Така че, надявам се 2016 г. да е по-добра от изминалата година. Но тъй като идват Коледни празници ми се иска да пожелая на всички българи много късмет, много радост и щастие в дома. Нека да мислим по-позитивно и да не предизвикваме съдбата. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP