Край! Свободни легла за Ковид болни в Благоевград няма, временно спряха приема в ПУЛС

01 Ноември 2021 | 15:42
0 коментара
Общество
Край! Свободни легла за Ковид болни в Благоевград няма, временно спряха приема в ПУЛС

Болничната картина в Пиринско започва да придобива все по-тъмни краски в пика на четвъртата ковидна вълна. Ситуацията е изключително комплицирана и е на път да стане критична, тъй като свободни легла за Ковид няма, а лекарите и медицинският персонал са на предела на силите си. Най-тежко е положението в МБАЛ – Благоевград, където ковидните отделения са препълнени и се чака някой да бъде изписан или да почине, за да постъпи друг пациент…

„В реанимацията има 10 тежко болни. Лошото е, че свършват леглата с кислород”, заяви с тревога зам. болничният шеф д-р Александър Костов.

Само две бяха вчера свободните легла за Ковид във вътрешно отделение – едно за мъж и едно за жена, каза завеждащият д-р Румен Кондев. Те обаче ще останат празни само за няколко часа до приема на нови пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

На фона на изпълнения капацитет на болниците с легла за Ковид, вчера възникна въпросът: Къде ще бъдат преместени да продължат да се лекуват пациентите с коронавирус, настанени в обособеното като ковидно неврологично отделение на болница ПУЛС, което от днес ще приема само болни с неврологични проблеми?

К. Калоянов
Р. Кондев
Ал. Щерев

За коментар вчера потърсихме директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов, който заяви: „Не знам къде ще бъдат приети. Легла няма вече никъде. В София също”.

Яснота по въпроса внесе собственикът на болница ПУЛС, бизнесменът Александър Щерев, който заяви следното по възникналия казус: „Каквото ни казаха – това направихме. Първо разкрихме допълнителни легла за Ковид в неврологичното отделение. След това казаха, че пак ще става неврологично. Няма да се преместват приети пациенти с коронавирус в други лечебни заведения, те ще продължат да се лекуват в нашата болница. Временно преустановихме приема на нови пациенти с коронавирус”, каза Александър Щерев и отправи апел към хората да проявят здрав разум и да се ваксинират.

Припомняме, че със заповед на директора на РЗИ д-р Калоянов от днес неврологичното отделение в болница ПУЛС е възстановено след остра позиция на кмета на Благоевград Илко Стоянов, че пациенти с инсулти се разкарват по пътищата, докато се намери легло в някоя болница. Последният драстичен случай е с 59-годишна жена от Благоевград, която е била откарана с инсулт в Югозападна болница в Сандански, след това е върната обратно поради липса на легло и приведена в болницата в Дупница. Към дупнишката болница са били насочени още трима мъже с неврологични проблеми след разговори през нощта между ръководството на МБАЛ – Благоевград и дежурния лекар в Министерство на здравеопазването./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP