Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за" и 75 "против"

14 Април 2022 | 13:59
0 коментара
Политика
Край на специализираното правосъдие, 122 гласа за и 75 против

Народното събрание закри Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд. Законотворците гласуваха с 122 гласа "за", 75 "против" и без въздържали се. Преди това парламентът отмени кариерните бонуси на членовете на ВСС, както и на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

Парламентът закри и специализираната и апелативната специализирана прокуратура като част от промените в Закона за съдебната власт на второ четене. За закриването на двете специализирани прокуратури нямаше дебати. Народните представители гласуваха с 124 гласа "За", 67 "против" и без "въздържали се".

Близо четири часа продължи дискусията по закона, като най-активно на закриването на специализирания съд се противопоставиха от ГЕРБ/СДС.

Депутатите се караха за наименованието на закона само един час
По време на дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Любен Дилов заяви, че реформата, която днес се прави със закриването на спецправосъдието засяга всички хора, а не само изкушените в детайли от работата на специализирания съд и прокуратура. Дилов не разбира точно какво депутатите не харесват на специализирания съд и на спецпрокуратурата? Не харесвате хората, които работят там или самите структури, запита Дилов.

Ако магистратите бъдат върнати в градския съд, няма да има инквизиции и бухалки ли, недоумява депутатът от ГЕРБ. Дилов намери аналогия за действията на мнозинството с днешната дата, на която се навършват 110 години от потъването на" Титаник" - "Смятам, че това, което правим ние в момента с цялата съдебна реформа, вие пренареждате мебелите от "Титаник" като мярка срещу неговото потъване. Като махнем тези хора и ги пратим някъде другаде, неясно къде, те ще се променят, така ли? Точно това правите - размествате мебелите на "Титаник", за да го спасите от потъване", отсече Дилов.

Дани Каназирева, която беше от най-често изказващите се в дебата от страна на ГЕРБ/СДС, запита къде е логиката и къде е идеята за по-бързо и по-справедливо правораздаване, след като делата от спецсъда ще бъдат върнати в градския съд? Според нея положението от лошо, става по-лошо и катастрофално. "Връщате една доказано неефективна правна уредба. Защо? Целта са ви висящите дела в спецсъда", изтъкна Каназирева.

Отговорът на БСП не закъсня. Проф. Георги Михайлов се надява, че групата на лаиците, водени от вас (ГЕРБ - б.р.) ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по промените в Закона за съдебната власт. Грижата за спасяване на давещите е грижа на самите давещи, посочи проф. Михайлов.

От своя страна Атанас Славов от "Демократична България" напомни, че днес е знаменателна дата отпреди година, когато в парламента бил внесен проект за мащабна реформа в Закона за съдебната власт, отчетността на главния прокурор и промени в Конституцията. Точно една година време, в което обществото очаква да закрием спецправосъдието и днес това ще се случи, категоричен бе Славов.

Той запита дали Симеон Дянков, Нено Димов, Даниел Митов, Трайчо Трайков и др., които са минали като обвиняеми през специализираното правосъдието, са олигарсите на България?

Искрен Митев от ПП декларира, че не вярва на ГЕРБ, а и европейските институции не им вярват. Не само, че не е ефективен спецсъдът, но устойчиво през годините не е бил ефективен, разкритикува Митев, като по години отчете какво е липсвало. "Никой не ви вярва", категоричен бе Искрен Митев.

Добавете Вашия коментар

TOP