Край на епидемията у нас през 2022 г. няма да има

10 Януари 2022 | 11:27
0 коментара
Общество
Край на епидемията у нас през 2022 г. няма да има

За разлика от европейските страни, в България при вълната, която започна още преди да е свършила предишната, ще има още повече последствия.

Данните, че Омикрон преминава по-леко са оптимистични. Данните сочат, че вирусът намира хора, които не са ваксинирани. Това коментира доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България пред бТВ. Той добави, че се очаква да има последствия за здравната система. За Омикрон се знае, че от него се заразяват и хора с две дози, а и бустерна доза, но го карат по-леко. Околийски все пак потвърди, че хората с хронични заболявания - кардиологични и онкозаболявания - са в риск от смърт. Доминиращият щам все още е Делта, но Омикрон започва да набира сила, посочи специалистът. Възможно е да се смесят във вълната - и Делта и Омикрон - потвърди Михаил Околийски. Може би ще има още нови щамове на коронавируса и дори страните да се готвят да край на пандемията, очакването да се сложи край до края на 2022 г. за България не е валидно, категоричен е Околийски.

СЗО иска стратегия за комуникация на риска с екшън план за ваксинацията, по думите на Околийски. Има работна група в МЗ, която я създава, и се очаква да дни да има предложения и тя да влезе в Министерски съвет.

Около 30% от хората преболедували с коронавирус - развиват тревожно разстройство или "мозъчна мъгла", коментира експертът. СЗО подкрепя ваксинирането на деца и юноши, а училищата трябва да са последните места, които се затварят, анализира препоръката на организацията да не се бърза с ваксинацията на деца. Относно бустерните дози - Михаил Околийски посочи, че страната ни има достатъчно количества и дори се даряват и бракуват ваксини. Нужно е да се използват по-ефективно.

Той цитира изследване, че само 12% от анкетираните са против ваксините, 50% са скептици - които имат страхове и препоръча диалог на личните лекари с пациентите си.

По думите му вече е наличен и сезонният грип, което представлява двоен риск - комбинация от грип и коронавирус, което е още по-смъртоносно.

Наричането на ваксината "експериментална течност" това е неистина, защото тя е призната от всички здравни органи. Това каза от своя страна Калина Михайлова, адвокат по медицинско право. По думите й, доколкото народните представители са избрани от народа и са положили клетва - те са най-добрият пример, който може да бъде даден на едно общество по време на пандемията.

Добавете Вашия коментар

TOP