Край на драмата! В отсъствието на Пламен Николов парламентът гласува отказа му да е премиер

12 Август 2021 | 14:52
0 коментара
Политика

Край на парламентарната драма с ИТН в 46-ото Народно събрание!

Патовата ситуация приключи с успешното гласуване по оттеглянето кандидатурата на Пламен Николов като министър-председател.

 

Това се случи от втори опит в днешното пленарно заседание, след като при първия липса на кворум стана причина за провал.

За оттеглянето на Николов имаше 105 гласа „за“, 60 „против“ и въздържал се при кворум от 162 депутати

 

Гласуването премина в отсъствието на самия кандидат-премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група - "Има такъв народ" (ИТН), която получи първия проучвателен мандат.

Още в началото на заседанието партията отказа да участва в "този фарс". Според тях не било редно всички да се "вторачват" в ИТН, които, по думите на Ивайло Вълчев, ясно за заяви в началото, че кабинет ще бъде предложен само при набирането на нужната предварителна подкрепа.

 

След бурни скандали все пак 105 депутати казаха "да" на волеизявлението  на Пламен Николов и така отпушиха конституционната процедура за преминаване към връчване на втори проучвателен мандат на ГЕРБ.

 

До абсурдния казус се стигна, след като депутатите от ИТН напуснаха пленарна зала и се установи липса на кворум.

След 15-минутна почивка народните представители отново се събраха, бе направена поименна проверка и последва ново гласуване, в което ГЕРБ осигуриха кворума.

 

При прегласуването на решението за оттегляне на Николов като кандидат-премиерТома Биков обясни, че ГЕРБ-СДС ще съдейства, за да помогне да продължи цялата конституционна процедура.

„Много лесно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има много трудно излизане, в конституционна криза“, предупреди той.

Биков обаче даде да се разбере, че ГЕРБ-СДС ясно си дават сметка, че с парламентаризма шеги не бива, „след като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена“.

От ГЕРБ за оттеглянето на Николов гласуваха 61 депутати, 60 от тях против, а един се въздържа, от БСП - 34, ДБ - 31, ДПС - 27, ИБГНИ - 13.

 

Със 105:60 гласа молбата на Пламен Николов да се оттегли като кандидат-премиер на ИТН беше удовлетворена.

Народните представители от ИТН така и не се появиха в пленарна зала.

"Ние се намираме в абсурдна ситуация. Липсва мандатоносителят, заради който е това решение, липсва и кандидатът за министър-председател, който се отказа за пръв път в парламентарната история "по лични причини" - защото не искал да има дебат. Ние много лесно можехме да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме - вас и цялата държава в ситуация, от която има много трудно излизане. В конституционна криза, която да бъде последвана от икономическа", заяви преди гласуването Тома Биков.

 

А колегата му Чолаков предупреди: "Колко пъти трбва да ви кажат, че ИТН са тука, за да взривят системата! Аз не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която цъка под тази сграда! Това е концепция. Вие си мисите, че те чегъртат ГЕРБ – не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас, един по един?! Дошло е време за опомняне и за осъзнаване. Казвате без ГЕРБ, а с кого - с тези, които искат да взривят цялата политическа сисмема на страната?!", избухна от трибуната Радомир Чолаков.

 

„Не сме деца на „зелено училище”, за да спорим кой на кого е взел закуската. Не е моментът да мерим его. В момента страната ни се намира пред нова COVID вълна, няма пари в бюджета за пенсии”. Това заяви Явор Божанков от БСП в кулоарите на парламента. 

 

„Ситуацията в пленарната зала е безпрецедентна. Безпрецедентно е предложено решение да не може да събере кворум, включително от хората, които са го предложили. Нашата позиция е ясно. Волята на кандидата за министър-председател е да се откаже. Въпрос на отговорност, от страна на политическите сили, е час по-скоро това решение да бъде гласувано, за да отворим пътя към третия мандат и да дадем шанс на България да има работещ, редовен кабинет”, категоричен е Божанков.

 

Малко преди прегласуването вече бившият кандидат за премиер на ИТН Пламен Николов обясни, че не знаел министър-председател ли е, не е ли и отново обвини ДБ и ИБГНИ за патовата ситуация.


Депутатите на Слави Трифонов се върнаха в залата чак след ключовия вот на проекторешението за освобождаването на Николов.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP