KПП-та падат утре, молове и театри остават затворени

05 Май 2020 | 11:28
0 коментара
Общество

Контролно-пропусквателните пунктове в областните градове ще бъдат премахнати утре следобед. Театри, кина и молове обаче ще останат затворени и след края на извънредното положение на 14 май. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Той изрази увереност, че парламентът ще подкрепи премахването на извънредното положение след 13 май. След това, ако са необходими ограничителни мерки, те ще ще се регулират с акт на министъра на здравеопазването. „Сега преминаваме към една преходна фаза към нормалността, каквото и да означава това“, коментира вицепремиерът.

Училищата ще бъдат отворени само за учениците, които ще държат матури. До края на тази седмица предстои да се вземе решение за детските градини. „Не мога да обещая, че ще бъдат отворени на 14-и май детските градини и яслите. Няколко страни в Европа анонсираха, че отварят детските градини и ясли, но учените и лекарите са раздвоени, буквално 50 на 50. Вярно е, че децата са по-малко рискови, но те много лесно биха могли да бъдат преносител и да заразят своите баба и дядо. Ще изчакаме още няколко дни до края на тази седмица да видим какъв е опитът на тези първи по-смели държави, които тръгнаха с отварянето на детски ясли“, посочи Дончев.

Обмисля се вариант за отваряне на средищни детски градини, примерно всяка втора и всяка трета, за да могат там да се предприемат мерки за дезинфекция, включително персоналът да е по-млад, посочи вицепремиерът.

„Молове, кина и театри са може би най-рискови от гледна точка предаване на заразата, защото събират много хора в едно затворено помещение. Да не говорим, че климатизацията често е един от факторите, който подпомага предаването на заразата. С радост ще ги пуснем, когато преценим по съвет на учените, на лекарите, че рисковете са по-малки“, обясни вицепремиерът.

По думите му близо 1000 фирми вече са се възползвали от мярката 60/40, с което са спасени 136 000 работни места. Очаква се държавата да похарчи близо 1,5 млрд. лв. по мярката. Междувременно е спряно плащането на всякакво допълнително възнаграждение на служителите в държавната администрация.

Добавете Вашия коментар

TOP