КПКОНПИ успя да прибере 1,7 млн. лв., от 2-ма социално слаби петричани и дупнишки ресторантьор

26 Октомври 2021 | 21:24
0 коментара
Общество
КПКОНПИ успя да прибере 1,7 млн. лв., от 2-ма социално слаби петричани и дупнишки ресторантьор

1 264 175.73 лв. успя да прибере Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ от социално слабите петричани Руслан Иванов и Жулиета Димитрова и парите вече са преведени на Междуведомственния съвет. Членове на съвета са заместник-министри на финансите, правосъдието, икономиката, труда и социалната политика и регионалното развитие и благоустройството, които на предстоящо свое заседание трябва да вземат решение къде да разпределят сумата – на бюджетни организации или на закъсали български общини.

С това се похвали вчера комисията на ексглавния прокурор Сотир Цацаров, която обяви, че е отнела от двамата петричани огромната сума след влязло в сила решение на Окръжен съд – Благоевград. Парите са събрани от продажба на златни бижута и други благородни метали и предмети, чийто произход Иванов и Димитрова не могли да докажат, от пазарната стойност на отчужден недвижим имот, както и от продажбата на лек автомобил „Мерцедес“ и друго имущество на двойката.

Проверката на КПКОНПИ за доходите на Руслан Иванов започна преди години след обвинителен акт от прокуратурата за данъчни престъпления – неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Проверката установи значителни несъответствия в доходите на Иванов и Димитрова – като свързано с него лице, за което бяха  предоставени доказателства пред съда. Двамата не успяха да посочат законен източник на доходите от продажба на злато и благородни метали, с които живеeли доста нашироко, макар и настанени в социални жилища в ромската махала на Петрич.  Всъщност и двамата се водят безработни, няма регистрирани на тяхно име търговско дружество, не са еднолични търговци или земеделски производители. Няма и обяснение откъде са им иззетите златни накити.

Заедно с парите от продажбата на вещи на Иванов и Димитрова КПКОНПИ предаде на междуведомствения съвет и 66 116,30 лв. заедно с движими и недвижими вещи на дупничанина Георги Йорданов. Става въпрос за кафе-аперитив с площ от 163 кв.м в Дупница, 2 офиса с площ от 57 кв.м и от 135 кв.м, магазин, дворно място с площ от 483 кв.м и 4 броя леки автомобила. Недвижимите вещи и автомобилите ще бъдат продадени от НАП, ако успее да им намери купувачи. Цялото имущество на Йорданов, на което КПКОНПИ сложи ръка, е оценено на 439 879,07 лв.

Решението е на Софийски апелативен съд, а изпълнението му стана 13 г. след вкарване на обвинение в съда срещу Георги Йорданов за данъчни измами.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP