КПКОНПИ поиска конфискация на 595 0000 лв. от ексдепутата Д. Гамишев и съпругата му

01 Декември 2022 | 06:50
1 коментара
Криминално
КПКОНПИ поиска конфискация на 595 0000 лв. от ексдепутата Д. Гамишев и съпругата му

След като НАП първа заведе дело срещу бившия лидер на ГЕРБ – Гоце Делчев за укрити данъци за 200 000 лв., сега и Антикорупционната комисия поиска семейството му да върне на държавата огромната сума, за която не намерила доказателства, че е със законен произход…

Комисията за противодействие на корупцията поиска конфискация на 595 417,43 лв. от бившия депутат на ГЕРБ от Гоце Делчев Димитър Гамишев плюс отнемане в полза на държавата на автомобил „Хюндай”, купен от него през 2012 г. от Вили Иванова за 600 лв., но с цена към настоящия момент 2500 лв., както и „Хонда”, станала притежание на депутата срещу 800 лв.

По изрично настояване на ексдепутата информацията до момента не се е появила на сайта на КПКОНПИ, но комисията е депозирала исковата си молба срещу него в Окръжен съд – Благоевград и тези дни делото бе насрочено.

Молбата, подписана от председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, е срещу Гамишев, съпругата му Боянка и фирмата й „Боро Травел-99“ ЕООД, регистрирана в гоцеделчевското с. Борово.

Решението на КПКОНПИ, с което е образувано производство за отнемане на незаконно придобито имущество от Гамишеви, е от 22 януари 2022 г. То е въз основа на проверка на фамилното имущество, направена на 29 юни 2020 г. във връзка с неподадена от Димитър Гамишев в срок декларация пред комисията като народен представител. Тази проверка установила несъответствие в имущественото му състояние през периода 2013-2016 г. в размер, по-голям от 150 000 лв. В исковата молба обстойно са изредени сумите, за които комисията е преценила, че са без установен законен източник на придобиването им.

Става въпрос за няколко транша, представляващи вноска на каса, наредени от ексдепутата на фирмата му „Гамишев-НКБ“ ЕООД, върнат заем на лицето Кирил Попов в размер на 15 000 лв., както и 20 947 лв., вложени от съпругата му Боянка Гамишева в къща за гости в с. Гайтаниново, поземлен имот от 2022 кв.м в гърменското с. Лещен с оценка от 40 000 лв., апартамент от 89,10 кв.м в Гоце Делчев, купен от фирмата за 21 000 лв., и др.

На 1 февруари Окръжен съд – Благоевград е допуснал обезпечение на бъдещ иск на КПКОНПИ срещу Гамишеви и фирмата чрез налагане на обезпечителни мерки, а преди дни съдия Катя Бельова насрочи делото за несъответствие между приходите и харчовете на бившия депутат за 28.03.2023 г., защото преди старта му то трябва да бъде обявено в „Държавен вестник” с пълните подробности на иска.

Според обясненията, дадени от Димитър и Боянка Гамишеви пред КПКОНПИ, искът на комисията е немотивиран и произволно изчислен, в него били допуснати груби изчислителни грешки и цялото разследване изхождало от презумпцията, че в началото на проверявания период семейството е разполагало с 0 лв. Явно това са и опорките, около които ще бъде изградена защитата им.

Д. Гамишев бе народен представител през 2017-2018 г. и според единствената подадена от него встъпителна имуществена декларация той разполага с 2 ниви в Гайтаниново и Борово, части от които наследил със съпругата си. След като напусна парламента, натиснат от Бойко Борисов заради скандалните разкрития как продал затънала в дългове своя фирма на малоимотен, депутатът се разсея и не подаде втора декларация, в резултат на което видимо е предизвикал интереса на КПКОНПИ към имуществото и доходите си.

Всеки момент срещу Д. Гамишев в Окръжен съд – Благоевград ще тръгне и делото за укриване на данъци от страна на фирмата му „Гамишев-НКБ” ЕООД, за която ексдепутатът представил пред данъчните документи за плащания по договори с кухи фирми, собственост на пациенти на психиатрична болница и социално слаби. Според обвинителния акт на прокуратурата така Гамишев си спестил 202 138,18 лв. данъци.

Гамишев има и 2-г. условна присъда и 3-г. забрана за шофиране заради катастрофа със смъртен случай от 2014 г., както и 3 къщи за гости – две в с. Лещен и една в с. Гайтаниново, за които той и роднините му ползвали финансиране по европроекти за общо 1 млн. лв.

Във връзка с една от къщите в Лещен наскоро избухна друг скандал около името на бившия гоцеделчевски депутат – за фалшифициране на кадастъра и незаконно строителство върху общински път. По този случай още няма образувано дело.

След като доброволно напусна парламента и поста на лидер на общинската организация на ГЕРБ в Гоце Делчев, Димитър Гамишев се оттегли от активния политически живот, но наскоро загатна в интервю, че няма нищо против отново да се върне в политиката.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Е как бе-е-е?! публикува:
01 Декември 2022 | 09:33
Как ще има против да се върне в политиката?Как? В тези бурни времена.Нали ги гледаме тези дни как се държат ВСИЧКИ депутати-колко "милеят" за нас,колко ни обичат...само и само да са на власт.Заради нас ли? Или да се оправят-себе си,деца,внуци и правнуци...Гледахме ги и вчера-кой как да излъже с машинно гласуване,с хартиена бюлетина,по пощата,по интернет...Ненаситни,лакоми,жестоки към народа идиоти.Ама на такъв "народ"-такава управия!

Добавете Вашия коментар

TOP