КПКОНПИ подхваща експрезидентът на ФК „Малеш-Микрево” Р. Пецанов гласувал 14 992 лв. субсидия за клуба си като съветник

20 Април 2023 | 23:43
0 коментара
Общество
Благоевград
КПКОНПИ подхваща експрезидентът на ФК  Малеш-Микрево” Р. Пецанов гласувал 14 992 лв. субсидия за клуба си като съветник

Общинският съвет в Струмяни е изправен пред почти идентичен казус с допуснат конфликт на интереси по подобие на случая в Сандански със съветника Румен Пачов, чийто мандат бе предсрочно прекратен.

Този път на прицела на КПКОНПИ е Радослав Кирилов Пецанов от ПП ГЕРБ, срещу когото негов колега от ОбС в Струмяни е подал сигнал за наличие на конфликт на интереси при получаването на общинско финансиране в размер на 14 992 лв.

В качеството си на съветник Пецанов е участвал през 2020 г. в гласуването за отпускане на финансова помощ за футболния клуб „Малеш-Микрево”, на който той е президент към онзи момент. Това обстоятелство става известно от справка в Търговския регистър. Въпросното решение е №120 от 12.09.2020 г., когато Общинският съвет в Струмяни гласува точката за приемане на актуализацията на бюджета при прехвърляне на средства от дейност спортни бази за масова физкултура, функция почивно дело, култура, религиозни дейности, за финансиране на спортни клубове. От протокола било видно, че Р. Пецанов е гласувал със „за“, а именно ФК „Малеш-Микрево”, регистриран на негово име, да получи финансова помощ в размер на посочената по-горе сума.

Отрязан през тази година от финансиране обаче е старият ФК „Малеш“ /Микрево/. В графата за този клуб са записани нула лева при одобрена финансова субсидия през предишната 2019 г. от 13 000 лв.

Третият клуб в общината ФК „Струма“ /Струмяни/ получава през 2020 година 7080 лв., като парите му са орязани с 1922 лв. за сметка  на ФК „Малеш-Микрево”.

Любопитен е фактът, че последният е учреден същата 2020 г. Конфликтът на интереси за Пецанов може да е допуснат и поради незнание, но факт е, че съветникът е пропуснал да попълнил съответната декларация съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация. Справка в Търговския регистър показва, че той се води собственик на клуба до 2021 г., след това има нов президент – Александър Седелчанов. Оттогава финансовата помощ на ФК „Малеш-Микрево“ се гласува с решение на Общинския съвет в Струмяни и се превежда на новия президент. 

Дали КПКОНПИ ще се произнесе със становище, въз основа на което РИК да прекрати предсрочно правомощията като съветник на Радослав Пецанов, предстои да се разбере.

Както „Струма“ писа, при аналогичен случай в ОбС – Сандански бе прекратен мандатът на съветника Румен Пачов, въпреки че сигналът касаеше отминал период – 2015 г. Неговият конфликт на интереси беше, че е участвал в гласуване за утвърждаване на транспортната схема в общината, при положение че се занимава с идентичен бизнес.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP