КПКОНПИ подхвана кмета на Якоруда Н. Кафелов заради тъста и тъщата, доставящи без обществени поръчки белина и интернет в цялата община

11 Юли 2022 | 20:14
11 коментара
Общество
КПКОНПИ подхвана кмета на Якоруда Н. Кафелов заради тъста и тъщата, доставящи без обществени поръчки белина и интернет в цялата община

КПКОНПИ подхвана кмета на Якоруда Н. Кафелов заради тъста и тъщата, доставящи без обществени поръчки белина и интернет в цялата община, съобщава в.Струма.

Тъстът и тъщата на якорудския кмет Нуредин Кафелов от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати. Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всяка от тях може да бъде установена чрез изискване на фактурите между община Якоруда и двете фирми, чрез които родителите на кметската съпруга осъществяват дейността.

От тази къщичка на пазара роднините на Кафелов снабдяват цялата община с интернет и перилни препарати
 

Това е сигналът, регистриран на 18 юни в Комисията за конфликт на интереси. В него авторът му е дал сведения за фирмите, взети от Търговския регистър, за да облекчи Антикорупционната комисия в разследването срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов за конфликт на интереси.

„От 2011 г. в административната сграда на община Якоруда единственият доставчик на интернет услуги е „Евроком – Якоруда“ ООД. Тя снабдява всичките детски градини, училища, кметствата на съставните села и Дневния център за деца с увреждания с интернет. Единствено на тази фирма се разрешава да развие структурата си с оптични кабели под земята. До ден-днешен фирмата извършва тази дейност без обявяване на процедури за обществена поръчка. Управители на фирмата са Милко Борисов Абдишков и Злати Станков Златев. Първият преди 3 г. си смени името на Мустафа Ибрахим Абдишков. Милко-Мустафа е баща на съпругата на кмета Нуредин Кафелов“, се казва в сигнала до КПКОНПИ.

Наша проверка в Търговския регистър потвърди информацията и откри няколко любопитни детайла. Фирмата е регистрирана през 2008 г. с капитал от 5000 лв. и в нея Милко Абдишков държи 80% от дяловете. Останалите 20% са на софийската „Уником – трейдинг“ ООД, на която Зл. Златев е представител. Единствената промяна в собствеността и ръководството на фирмата е от 2019 г., когато Милко се прекръщава на Мустафа Абдишков. Същата година „Евроком – Якоруда“ ООД е подала финансов отчет, според който при оборот от 178 000 лв. печалбата й е 0 лева. Такава печалба е вписана в съответната графа на таблиците и за предходните години, което означава, че въпреки сериозните си абонати фирмата едва оцелява. Към 2019 г. в нея са работили 4-ма служители.

В сигнала до КПКОНПИ е посочена и фирмата на кметската тъща Сабие Ахмедова Абдишкова. Тя е едноличен собственик на капитала и управител на „Демет 2016“ ЕООД. Дружеството е специализирано в продажба на перилни, почистващи и дезинфекционни препарати, с които снабдява всички градини и училища на територията на общината. Според автора на сигнала в разгара на пандемията от Ковид „Демет 2016“ е била единствената фирма, доставяща дезинфектанти на общината. Фирмата е основана през 2016 г., когато тъщата е била на 67 г., и е с капитал от 10 лв.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е посочил в глава 8, че конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност /б.р. каквато е кметската/, има частен интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за него или за свързани с него лица.

Случаят в Якоруда е аналогичен на казуса с 2-ма от благоевградски общински съветници Гергана Янчева и Красимир Роячки. Според КПКОНПИ със свое гласуване те облагодетелствали финансово родителите на брачните си половинки, поради което Янчева вече не е съветник, а Роячки чака потвърждение на присъдата си от ВАС, за да подаде на свой ред молба за освобождаване от поста.

Това е втори сигнал в КПКОНПИ от последните дни срещу представител на властта в Якоруда. Само преди няколко дни първи клиент на комисията стана председателката на ОбС Золейка Али Иланска, за която бе изпратена информация, че има лекарски кабинети в две от селата на общината – Смолево и Бел камен, които са общинска собственост.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

TOP