КПКОНПИ откри нагласена обществена поръчка за 85 млн. лв.

01 Декември 2021 | 22:14
0 коментара
Общество
КПКОНПИ откри нагласена обществена поръчка за 85 млн. лв.

Обществена поръчка на община Варна е била нагласена така, че да има една фирма победител. Това установи проверка на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в сряда.

Става дума за търг за купуване на 60 електрически автобуса и необходимите зарядни станции на стойност 85 милиона лева. Средствата са отпуснати по оперативна програма „Околна среда“.

Резултатите от проверката на Антикорупционната комисия, на чело на която е Сотир Цацаров, са предадени на прокуратурата. Според комисията висш служител е оказал влияние при избиране на екипа, управляващ проекта. Също така е оказано и въздействие на член на комисията по избор на изпълнителя.

В края на ноември от община Варна разпространиха позиция, че не тя е възложител на проекта, а дружеството „Градски транспорт“ ЕАД. Според общината обществената поръчка все още не е със сключен договор.

Победителят в конкурса според публичния регистър е „ЕкоТранспорт Варна“, като той е обявен на 9 септември.

Срещу него подава жалба дружеството „Българска автомобилна индустрия“, свързано с бизнесмена Гриша Ганчев. Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбата.

През ноември на място в община Варна са изискани документи и снемане на обяснения от длъжностни лица.

Добавете Вашия коментар

TOP