Козунак за 3 лева хит за Великден, 40 лв. бройката ако го поръчаме от Виена

11 Април 2019 | 17:11
0 коментара
Любопитно

Лукс идея - поръчваш празничен сладкиш от Виена

Внимавайте с тестените изделия на ниски цени, предупреждават експерти 

Евтини козунаци за 3 лева са хит за великденската трапеза!

Това показа проверка на в навечерието на един от най-светлите християнски празници. Козунаците традиционно поскъпват по това време на годината заради увеличението на цената на яйцата, но сега в търговската мрежа има сладкиши на много ниски цени.

Експерти съветват потребителите да внимават с евтините козунаци, защото може да им изиграят лоша шега.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена. Традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка", коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Тя обяснява още, че цената на козунака варира в зависимост от това дали в него има ядки, мармалад, плодове или други екстри. През годините е прието, че 500-грамов козунак струва около 10 лева. Тенденцията ще се запази и тази година. Наполовина е цената на тестените изделия с локум, а малко по-скъпи са тези, чийто пълнеж е от шоколад. Сред другите варианти са с парченца портокал, стафиди, какао и орехи.

Да не се пазаруват продукти за Великден онлайн, съветва експертката. При такива покупки няма как клиентите да са сигурни в състава на поръчаните лакомства, както и да следят срока им на годност.

Ако имате по-сериозен бюджет за Великден, може да си поръчате бутиков козунак от Виена.

Сладкишите са кръгли и яйцевидни. Има пълнени със стафиди, орехи, бадеми и други вкуснотийки. Цената на виенския козунак е около 40 лева, но за доставката ще трябва да се бръкнете някой лев допълнително. Производителите им ги предлагат в красива опаковка, която да пасне идеално на празничното настроение.

Добавете Вашия коментар

TOP