Ковид отложи почти с месец отварянето на Парка за танцуващи мечки в Белица

30 Март 2021 | 13:48
0 коментара
Общество

Отлагат с почти месец отварянето на Парка за танцуващи мечки над Белица. Това съобщи управителят Димитър Иванов. Той поясни, че забавянето е с оглед безопасността на служителите, а не наложените ограничения и мерки в страната. „Предвид усложнената епидемична обстановка преценихме, че е по добре да отворим по-късно, отколкото да рискуваме здравето на нашите служители. Имаме само шестима гледачи и всеки от тях ни е нужен в парка. Виждаме какво става в момента и че се заразяват цели семейства, което допълнително ни кара да бъдем по-предпазливи. Затова преценихме, че две или три седмици не са проблем“, каза Димитър Иванов.

Така вместо вдруги ден, на 1 април, паркът ще отвори врати за посетители на 26 април. Входните такси, които бяха въведени преди няколко години, ще останат без промяна – 6 лв. за възрастни и 3 лв. за деца. Посещенията обаче ще бъдат с известни ограничения. И този сезон няма да се допускат големи групи, а по едно и също време ще могат да влизат максимум по 4 човека. Сезонът ще стартира и без обиколки с екскурзовод, но посетителите няма да бъдат ощетени от информация. Такива ще бъдат позиционирани на определени места и ще отговарят на кратки въпроси, при спазване на отстояние от поне 2.5 метра. Същото изискване ще има и спрямо останалите служители и посетители в парка. Задължително ще бъде и носенето на маска, въпреки че разходката е на открито пространство. Ще останат затворени за посетители информационният център и панорамната тераса.

Иначе от топлото време през последните няколко дни позакъснелият сняг вече се топи и всички мечки в парка са будни. Те няма да се връщат в бърлогите си, тъй като са изчерпали запасите си от натрупаните мазнини и трябва да си набавят енергия. Усилията на екипа са насочени към захранването с храни, богати на витамини, минерали и фибри. В естествената си среда след зимния сън мечките търсят трева, затова сега те се хранят с марули, дават им се още моркови, ябълки, помалко орехи, а така също и риба.

Към новия си начин на живот се приспособява и най-новият обитател в парка – тригодишният мечок Теди, който бе докаран само преди четири месеца от зоопарка в Щип, Северна Македония. От парка споделиха, че се адаптира добре и дори вече дава признаци да се сприятели с другия млад мечок Рику./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP