Ковид остава в тялото 230 дни

27 Декември 2021 | 16:02
0 коментара
Любопитно
Ковид остава в тялото 230 дни

Американски учени са стигнали до заключението, че ковид-19  може да остане в тялото 230 дни след появата на първите симптоми. Заключението  направено на базата на 44 аутопсии на пациенти с ковид-19, съобщава „Дойче веле“.

Учените от Националния здравен институт на САЩ смятат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появата на първите симптоми.

“Установихме, че SARS-CoV-2 е широко разпространен в телата на тези пациенти, които са починали с безсимптомна или лека форма на заболяването, и че реплики на вируса присъстват в много тъкани извън белите дробове в ранните стадии на заразата. Възпаленията и дегенеративните промени извън белите дробове обаче са слабо изразени“, отбелязват изследователите.

SARS-CoV-2 предизвиква системна инфекция и може да остане в организма в продължение на месеци, обощават те. Експертите допълват, че пациенти, които са преболедували коронавируса в тежка форма, след това често страдат от пост-ковид синдром – дълго време усещат последствията в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система. Това състояние се
проявява при 10-15 процента от заразените. Специалистите смятат, че риска от неговата му поява е по-висок при жените и по-възрастните хора. Изследователите отчитат също, че сред имунизираните броя на пациентите с пост-ковид е наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните.

Добавете Вашия коментар

TOP