Котлет от шаран е хитът за Никулден

06 Декември 2021 | 12:44
0 коментара
Общество
Котлет от шаран е хитът за Никулден

Днес е Никулден! Според българските традиции всяко семейство приготвя празнична трапеза, на която задължително присъства някакво ястие с или от риба. Навръх големия празник решихме да проверим как се подготвят столичани за довечера. Още от рано сутринта се вият опашки пред магазините и сергиите за морски дарове.

Котлетът от шаран се оказва един от най-търсените рибни деликатеси за Никулден. Много от софиянци залагат именно на него, въпреки че цената му е 13 лв./кг – за разлика от живия шаран, който е почти два пъти по-евтин – 8 лева.

Въпреки това, търговците споделят, че предпочитанията на българите не са се променили драстично през годините.

А пазарът изобилства от всякакви видове риба – за всеки вкус и джоб. Продуктите са както пресни, така и замразени.

За някои скумрията, паламудът, хекът са предпочитани днес. Любители има и на лаврака и ципурата, които струват около 15 лв. На много места обаче познатата хрупкава черноморска цаца липсва. Сред нашите риби откриваме и пъстърва от 10-14 лева, като все по-търсена е сьомговата. На щандовете погледите привличат и по-модерните и екзотични деликатеси като калмари, скариди и тарама хайвер. За тях ще трябва да платим повече от 25 лева, ако искаме да ги сложим на трапезата.

Добавете Вашия коментар

TOP