Костадинов: За пореден път ПП-ДБ подкрепиха ГЕРБ, не се подписаха за вота на недоверие

17 Април 2024 | 22:43
0 коментара
Политика
България
Костадинов: За пореден път ПП-ДБ подкрепиха ГЕРБ, не се подписаха за вота на недоверие

“67 подписа са положени под предложения от “Възраждане” и подкрепен от ИТН и БСП вот на недоверие, който внасяме. Основният мотив е свързан с безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство. То трябва да бъде равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да оставя впечатление за субективност в своята работа.” Това заяви на брифинг от Народното събрание Костадин Костадинов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на “Възраждане” посочи още, че само седмица след назначаването на кабинета, с едно изявление на председателя на ГЕРБ е бил предложен за смяна министърът на външните работи. Това създава обективна предпоставка за съмнение по отношение на честността и прозрачността на изборния процес и съхраняването на вота на българските граждани.

“Ето защо смятаме, че това правителство трябва да подаде оставка и да бъде назначен нов кабинет. Обърнахме се и към ПП-ДБ - хората, които твърдят, че са против ГЕРБ и ДПС. Правителството очеизвадно е на ГЕРБ и ДПС и на ПП-ДБ, защото в кабинета има техни представители. Само че от ПП-ДБ отказаха да се подпишат, което за пореден път показва какви лицемери са тези създания. Мястото им е на боклука на политическата история на България и силно се надявам, че техните избиратели, които са честни и почтени хора, ще ги изпратят там, където им е мястото - на боклука на историята.”, заяви още председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов .

Аргументи защо вот на недоверие е напълно легитимен:

- служебното правителство полага клетва пред Народното събрание;

- Народното събрание на практика избира възможните служебни премиери след промените в Конституцията;

- няма ограничения върху парламентарния контрол, който се налага над служебния кабинет от страна на НС;

- споменаваното тълкувателно решение на КС от 1992 г., което се споменава в публичното пространство, след като беше внесен вота на недоверие, не е актуално.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP