Костадинов: Реакцията на ПП-ДБ е лицемерна, те имат поне четирима представители в кабинета

05 Април 2024 | 22:10
0 коментара
Политика
България
Костадинов: Реакцията на ПП-ДБ е лицемерна, те имат поне четирима представители в кабинета

На пръв поглед виждаме един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на днешните консултации в президентската институция, на които бяха представени структурата и проектосъставът на бъдещото служебно правителство, предаде БТА.

„В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързани и продължават да се свързват както с ГЕРБ, така и ПП-ДБ и ДПС“, посочи Костадинов.

„За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото на пръв поглед виждаме, че те имат поне четирима представители в този кабинет. Реакцията е леко лицемерна от тяхна страна“, каза още лидерът на „Възраждане“.

Костадинов посочи, че предстои да се прави анализ на посочените имена.

„Може би се подготвя втора тройна коалиция след изборите, по-строго балансирана и комбинирана след изборите, защото досега имаше неформална коалиция, останала с позорното име „сглобка“ или „некоалиция“. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни и свободни избори“, коментира още той.

За решението изборите за европейски и национален парламент да се проведат „две в едно“ на 9 юни Костадинов заяви, че от партията ще направят всичко възможно да мобилизират повече хора да упражнят правото си на глас.

„Крайно време е България да има българско, а не евроатлантическо правителство, което да отразява настроенията на всички български граждани, а не само на една малка и маргинална част от нашето общество“, каза Костадинов.

 

По-късно на излизане от президентството Костадинов повтори основните си тези и пред медиите.

"Единственото нещо, което можем да кажем на българските граждани в този случай е, че ако не искат това, което им се предлага като правителство на ГЕРБ, на ДПС и на "Продължаваме промяната - Демократична България", да се осъществи като официално, а не служебно правителство след изборите, е да излязат да гласуват колкото се може повече", заяви пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадинов Костадинов след консултациите при президента.

Съставът на служебния кабинет е изключително добре балансиран, между ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, каза отново Костадинов и добави, че в него има един представител на президентството "за цвят". Това, според лидера на "Възраждане", създава много сериозни опасения, че това е съставът на кабинета, който се подготвя за след изборите с вече една официална коалиция, "а не тази, която до момента беше наричана "сглобка", "некоалиция" и т.н.".

Високата избирателна активност, вече при официално потвърдените от президента избори "две в едно", ще бъде много сериозен гарант не само за честността на вота, защото тогава много по-трудно може да се манипулират гласовете на българските граждани, но и гарант за това, че ще има такъв резултат, какъвто искат българите, каза Костадин Костадинов. Според него за първи път можем да имаме не евроатлантическо, а българско правителство, което да отстоява интересите на всички български граждани, а не само на "тази малка, маргинална и грантомотивирана част от българското общество".

В отговор на въпрос за предстоящите избори "две в едно" той каза, че "Възраждане" винаги участва на изборите за победа.

Добавете Вашия коментар

TOP