Костадинов: Има три варианта за правителство

05 Април 2023 | 21:46
0 коментара
Политика
България
Костадинов: Има три варианта за правителство

„Не се влияем от пропагандни клишета и не могат да ни уплашат репресивни натиски на властта и апаратния режим”. Това заяви лидерът на „Възраждане” на първата след изборите в неделя пресконференция. Костадин Костадинов не скри, че е искал „Възраждане” да има още по-висок резултат и увери, че ще се бори за това при следващи избори.

„Към настоящия момент като че ли българските граждани не успяха да разрешат политическата криза. Не, че е невъзможно да има правителство. Напротив. Има даже три варианта за правителство. Единият от тях, след вчерашното изявление на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, стана малко вероятен. Той е всъщност най-логичният, защото двете основни евро-атлантически формации могат съвсем спокойно да създадат едно правителство с мандати, които надхвърлят 130.

Има втори вариант обаче, който обединява ПП-ДБ, БСП и ИТН.

Има и трети вариант на правителство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП”, каза лидерът на „Възраждане”. По думите му обаче в третия вариант проблем би била заканата на БСП да не управлява в коалиция с ГЕРБ.

Костадинов още веднъж подчерта, че „Възраждане” ще подкрепи единствено кабинет със собствен мандат. „Готови сме със състав на Министерски съвет. Имахме такъв още в предишния състав на НС. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще представим кабинет”, увери той.

По думите на Костадинов той е съставен от ярки имена, което ще покаже потенциала, възможността и амбицията на „Възраждане” да управлява. "Това е целта на нашата организация", допълни той.

„ДБ са използвали ПП като донор и са взели доста по-голям процент от мандатите, несъразмерно на тяхната подкрепа – това е маргинална софийска коалиция, не се знае колко ще издържи поредния нов десен проект“, каза още той.

По думите му единствената устойчива политическа сила у нас се очертава „Възраждане“.

„Обръщам се към всички останали избиратели – хубавото нещо на демокрацията е, че дава възможност за избор, а най-хубавото е изборите да са по-чести, защото дисциплинират избраниците, показват на избирателите, че от тях зависи всичко и показват, че не може политиците да се самозабравят. Политическата криза дава възможност за преосноваване на държавата. Имаме политическа криза заради статуквото, което унищожава българската държавност и народност, то агонизира пред очите ни“, заяви той.

„Един от основните полюси на българската политическа система – този, който залага на суверенитета на държавата, отказва да участва в колаборация с другите. Трикракото столче на българската политическа система, разположено на левия, десния и суверенистичния полюс, започва да пропада, защото не може да издържи на два от краката си“, продължи Костадинов.

„Няма да участваме в конфигурации, които не отговарят на принципите на нашите избиратели. Заявили сме вижданията си, не отстъпваме от тях. Затова „Възраждане“ расте и подкрепата ни се увеличава и у нас, и в чужбина“, категоричен е той.

„Възраждане“ е най-голямата политическа партия в България, защото другите формации преди нас са коалиции. Амбицията ни е да продължаваме да поставяме българския национален интерес пред всичко, а той изисква гражданите да имат нормални доходи и сигурност в собствената си държава, която да усещат като свой дом, а не да се усещат като гости тук“, допълва още той.

„На тези избори ДПС регистрира спад – официално 2000 гласа, реално доста повече. Ердоган за пореден път има възможност да разполага с партия в българския парламент“, обясни още той.

Той обяви, че целта на „Възраждане“ е да бъде първа политическа сила: „Ще продължим да се борим за това с всички средства, които ни разрешава закона.“

„Възраждане“ е в законодателната власт, готови сме да разговаряме и за изпълнителната власт, но никой не иска да ни чуе. Не знам има ли смисъл да говорим с партиите, направо да говорим с американския посланик“, каза още той.

Той също така заяви: „Аз господар нямам, освен българския народ.“

„Имаме предоставена централа от страна на държавата – половин етаж след пет години, но там ще можем спокойно да поканим представителите на българските медии и да не каним тези, които са представители отвън. Ще внесен закон, с който ще искаме всяка медия, финансирана от чужда държава, да се обяви за агент на чужда държава. Тук има само двама представители на такива медии, ако въобще един от тях е медия“, каза още той.

„Нямало е опит за връзка от другите партии, но съм уверен, че ще разговаряме. Първо трябва обаче да излезе решението на ЦИК, с което ще се обяви окончателно изборният резултат. Скептичен съм за съставянето на правителство – ако има, то няма да е работещо“, смята той.

 

"Ние имаме сърце и душа за България, отсрещната страна има инструкции от американското посолство и "Америка за България, ние имаме кауза, а те грантове“, атакува Костадин Костадинов. И завърши с думите, че от "Възраждане“ ще победят и това ще се случи много скоро.

"Възраждане“ е във властта, в законодателната власт, изтъкна Костадинов. Той нарече останалите партии посредници на американския посланик.

"Това, които Тръмп правеше в САЩ, го подкрепяме. Ние смятаме, че това, които той успя да направи, е хубаво. Освен това защитаваше консерватизма и традиционните ценности в Америка“, коментира Костадинов. Той заяви, че в момента Америка е най-голямата заплаха за световния мир.

 

"Аз господар нямам освен българския народ! И няма да търпя някой да ми дава наклон как да управлявам държавата. Американският посланик от години се държи като разпасан генерал-губернатор. Херо Мустафа имаше снимки от военното разузнаване. Какво прави там? Аз даже не знам къде се намира военното разузнаване!“, продължи той темата с Америка.

 

Костадин Костадинов се похвали, че след петгодишно чакане, държавата е дала на "Възраждане“ половин етаж от сграда за партийна централа. Там занапред щели да се провеждат пресконференциите на парията, където нямало да се допускат финансирани от Америка медии. "Това не са медии, а пропагандистки канали“, заключи Костадинов.
"Ние медии никога не сме гонили", заяви той.

Правителството на Кирил Петков, което обединяваше Доносническа България, БСП и ИТН, ни доведе да теглим всяка година по 15 млрд. дълг. Не искам да съм песимист. По-добре е да има нови избори, отколкото кабинет на всяка цена, изтъкна лидерът на партията.

"Не смятам, че ще издържи дълго, не е устойчива конструкцията“, прогнозира Костадинов колко дълъг ще е животът на 49-ия парламент.

"Нашите избиратели след изборите казват, че чакат нови избори, за да стане "Възраждане“ първа политическа сила. Нашите избиратели искат нови избори, нашите избиратели не са изморени от избори. Нека да не забравяме - няма по-голяма и скъпа цена да се откажем от свободата си. Няма по-хубаво нещо от изборите в една демократична държава. Дават възможност да се поправят грешки. Новите избори са възможно най-хубавото нещо, което може да се случи. Вариантите са два - или правителство на "Възраждане“ или правителство на американското посолството“, заключи той.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP