Костадин Паскалев: БСП върви наникъде

31 Януари 2022 | 13:41
2 коментара
Политика
Костадин Паскалев: БСП върви наникъде

Ако до месец-два не се стигне до консолидация на хора със социалистически убеждения вътре в БСП, то нишата в лявото пространство ще стане още по-голяма и тогава неминуемо ще появи нов ляв политически субект. Това каза в предаването на Дарик "Реактивно" Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП.

Ръководството игнонирало важните теми и задачи

БСП върви наникъде, каза Костадин Паскалев и подчерта неморалното поведение на лидера на партията и на ръководството на партията. По думите му ръководството на партията е опитало да създаде усещане в обществото, че никой нищо не предлага на този форум, а всички се интересуват само от съдбата на Нинова.

„На този конгрес ние предложихме няколко основни цели за БСП – доходите на българите да надминат 60 процента от средните за ЕС, пенсиите да достигнат две трети от трудовия доход и начало на обрат в катастрофалната демографска тенденция в България. Тези задачи бяха в три основни направление – възстановяване на държавността в България и съдебната система, с конкретни икономически действия и третото – с реални социални предложения”, обясни той. 

Той конкретно описа мерките, които обаче по думите му са били игнорирани от ръководството на партията. И така основната цел на конгреса се е превърнало оставането на Корнелия Нинова като лидер. 

Мирише на познатата история с разпадането на СДС 

Седмица след конгреса на левицата той заяви, че когато един политически субект се занимава основно със съдбата на лидера си, това означава, че не се занимава със собствената си съдба.

"Лидерът оцеля, партията – не е сигурно", добави той. 

Костадин Паскалев се надява, че младите и амбициозни политически представители на БСП ще поставят нов дневен ред пред партийното ръководство, така че тя да има шанс, и че известията за смъртта на БСП са силно преувеличени. Но ако поведението й се формира от това ръководство на партията, не я очаква радостно бъдеще, смята той. 

На въпрос дали ситуацията в левицата напомня пътя, по който се разпадна СДС, той отговори така: "Към днешния ден от поведението на ръководството на партията все повече мирише на познатата история със СДС".

Продължавам да се чувствам социалист, за огромно съжаление ръководството на партията не се чувстват социалисти, каза Паскалев на въпрос дали и той като Михаил Миков не се чувства вече член на БСП. 

Следващите два месеца ще покажат ще има ли нова лява партия

"Нов политически субект не знам доколко би имал шанса да реализира всеобхватна политика в лявото пространство. Затова и ние се опитахме да формулираме такава задача пред НС на БСП, който да започне такива разговори с другите леви партии за консолидация на лявото пространство", коментира още бившият вицепремиер и бивш кмет на Благоевград.

"Идеята ни беше ако има някакви здрави сили в БСП, които да се чувстват наистина социалисти по морал, по оценка на социално-икономическата ситуация в страната - то тогава би имало шанс да се случи нещо полезно и чрез БСП. В противен случай нейното съществуване ще стане безпредметно", каза Костадин Паскалев. 

Според него все още има шанс за БСП, но той с времето се изчерпва, и ако до месец-два не се появи консолидация на хора със социалистически убеждения вътре в БСП, то нишата в лявото пространство ще стане още по-голяма и тогава неминуемо ще появи друг ляв политически субект.

"По-скоро движение извън партията, защото много по-голям шанс има политически субект от нови лица, които имат леви убеждения, но не са представители на БСП", коментира той.

Действията на новата власт са колебливи

Като колебливи определи първите стъпки на коалицията Костадин Паскалев, въпреки, че той все още имал доверие в хората, създали предпоставките да го има това правителство.

Според него са необходими бързи действия в три основни направления – укрепване на държавността и битката с корупцията, компенсации за инфлационните процеси и действия към повишаване на доходите.

"По отношение на пътната инфраструктура и "Хемус" абсурдно беше ДПС да внася промени, свързани с инхаус процедурите - това трябваше да го направи властта. Време е вече да се заговори за конкретните промени в съдебната система, така че да се ограничи безконтролната власт на главния прокурор и да даде отговор какви са действията му по отношение на кражбата на КТБ, какви са действията му по разобличаване на ГЕРБ и действията им по отношение на "Хемус", коментира още Костадин Паскалев. 

 Дарик радио

Добавени коментари

Търтей публикува:
01 Февруари 2022 | 16:18
Ти си един от тези, които са полезни само и единствено на себе си! Напускай БСП и не раздава акъл, не пречи повече.
Фифи публикува:
01 Февруари 2022 | 09:35
Ка ние на куро

Добавете Вашия коментар

TOP