Кошмарът продължава: Ново силно земетресение удари Турция тази сутрин, жертвите вече са близо 3000

07 Февруари 2023 | 11:17
0 коментара
Общество
Кошмарът продължава: Ново силно земетресение удари Турция тази сутрин, жертвите вече са близо 3000

Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля днес Централна Турция, съобщи Европейския Средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 2 километра, посочи центърът. Засега няма данни за жертви и щети, предаде БТА.

Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в резултат на вчерашното земетресение в страната е нараснал на 2921. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди сгради са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало миналата нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса. Турция обяви 7-дневен траур в страната. Продължават спасителните операции в южната ни съседка.

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция, за да участват в спасителните и издирвателни дейности в пострадалите от земетресенията окръзи Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп, Килис в Югоизточна Турция, които бяха разтърсени от земетресенията с магнитуд от 7.7 и 7.6 по Рихтер, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета. Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция – бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Най-малко 1444 души загинаха вчера в Сирия в резултат на земетресението с епицентър в Югозападна Турция, съобщиха властите и спасителните служби. В частта от Сирия, контролирана от правителствените сили, броят на жертвите нарасна „до 711, а на ранените до 1431 в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус“, посочи сирийското министерство на здравеопазването.

В районите под контрола на бунтовниците най-малко 733 души са загинали и повече от 2100 са ранени, според белите каски (доброволци от гражданската защита). С новите данни за броя на жертвите в Сирия общо жертвите на земетресението нарастват до най-малко 3826 загинали, включително 2379 в Турция, посочва АФП.

Добавете Вашия коментар

TOP