КОШМАР! Препълнени болници в Пиринско, в Благоевград установиха повторно заразени с Ковид-19

27 Март 2021 | 13:01
0 коментара
Общество

Установени са случаи на повторно заразени с Ковид-19, които вече са били изкарали болестта. Става въпрос за хора, преболедували преди няколко месеца, които след симптоматика са се изследвали и PCR  тестът им е положителен. Затова сигнализираха благоевградски лекари, които отправиха апел към гражданите да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят, тъй като британският вариант на коронавируса е изключително агресивен. Доказателство в тази посока са препълнените болнични отделения.

В МБАЛ – Благоевград почти всички легла в ковидните отделения са заети. С изключение на детско и родилно, болницата отново е ковидна, както беше и по време на втората вълна. Хирургично отделение вече е изцяло за пациенти с усложнения от Ковид, като повечето от 19-те легла са заети. Много са хоспитализираните и в отделението по реанимация.

Голяма е драмата със семейството на починалия от усложнения от коронавирус съдия Емил Божков, тъй като в интензивното отделение освен неговия баща, е приета и майка му, която се е била ваксинирала, разказаха потресени магистрати. Продължава лечението на съпругата на издъхналия от Ковид съдия, която е в кардиологичното отделение. Само 2 са свободните легла в МБАЛ – Гоце Делчев и те са в реанимация, 85 са болните с коронавирус, заяви за „Струма“ зам. директорът на лечебното заведение д-р Ангел Тонгов. Той беше категоричен, че при тях няма доказан случай на повторно заразен с Ковид-19. „Носи се такава мълва, но при нас не са констатирани. Имам познати, които са преболедували, сега се появиха сходни симптоми и се изследваха и резултатът от PCR теста им беше отрицателен. Аз също си направих тест, който е негативен. 4-5 месеца е минималният имунитет след изкаран коронавирус. В момента има риновируси сред възрастните и парагрипни вируси при децата, но преобладаващият е Ковид-19”, каза д-р Тонгов. Той акцентира върху проблема с електронната система за ваксиниране, с която се сблъскват през последните дни.

„Има разминавания, заради които се стига до скандали с хората и дори до заплахи. Вече имаме 2-3 такива случаи. Оказва се, че човекът, който желае да се ваксинира, получава SMS с определена дата и час и идва в имунизационния кабинет на болницата. Само че ние нямаме готовност поради липса на ваксини, и се стига до разправии. Причината е липса на координация, наложи се ние да се обаждаме на хората по телефона”, заяви д-р Тонгов.

Освен в болницата, имунизация се прави и в двата медицински центъра, като има подчертан интерес към двете американски ваксини „Пфайзер“ и „Модерна“ и по- малко към „АстраЗенека“, добави зам. болничният шеф.

Добавете Вашия коментар

TOP