КОШМАР: 5 болници изцяло с COVID пациенти

01 Април 2021 | 10:30
0 коментара
Общество

Само за ден новоприетите са 142-ма, за времето от неделя до вчера са 458

9353 пациенти, или 37% от всички 25 535 души, които са настанени в лечебни заведения, са с COVID-19.

Това сочат данни на НЗОК за заетите легла за активно лечение към 28 март. От тях става ясно още, че в 5 лечебни заведения у нас медиците се грижат само за коронавирус болни и нямат нито един приет пациент без вируса.

447 легла за били заети в неделя в УМБАЛ-Бургас АД.

Всички те са били с пациенти с диагноза COVID-19

Същата е била ситуацията и в две пловдивски болници. В МБАЛ „Тримонциум“ ООД-Пловдив са били настанени 24 пациенти и всички били за болнично лечение на коронавирус. Лекарите в МБАЛ "Паркхоспитал"ЕООД болница се обгрижват само усложнени пациенти с COVID-19. В неделя се лекували 18 лица и всички те били с диагноза коронавирус. В столицата има една болница, в която няма пациент без COVID. В НМТБ „Цар Борис III” - София всички 48 приети били с коронавирус. В МБАЛ „Св. Панталеймон“ АД-Ямбол в неделя под лекарско наблюдение били 123-ма пациенти. Всички те били с диагноза COVID-19.

В други лечебни заведения пациентите без коронавирус са единици. В Специализираната болница активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково например положението е трагично - само един пациент от всички 31 настанени няма COVID-19. Така е и в пернишката болница за активно лечение на белодробни заболявания, където само двама от общо 43 хоспитализирани са без вируса. В СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД във Велико Търново от 22 настанени само трима били с други заболявания. В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД в Козлодуй пък от 58 приети в лечебното заведение 52 са с COVID-19. В "СБАЛББ-Троян" ЕООД 8 от всички 65 пациенти били настанени за лечение на друго заболяване. В столицата също има няколко болници, които работят основно с болни с коронавирус. В ІV МБАЛ - София ЕАД 35 от всички приети се борят със заболяването. В МБАЛББ „Св. София“ ЕАД-София пък те са 149 от настанените 153.

Към вчерашна дата хоспитазилираните с COVID-19 бяха 9811 души,

като само за ден са нараснали с 142-ма, а от неделя - с 458 новоприети.

Проф. Кантарджиев прогнозира спад на случаите до седмица

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев даде оптимистична прогноза в интервю за bTV. Той заяви, че страната ни се намира в плато, което е с висока заболеваемост, като до седмица прогнозира спадане на случаите. Според проф. Кантарджиев около 300 000 са преболедували официално, а ваксинираните са 458 000. „От опита, който имаме, знаем, че когато мерките продължават повече от две седмици, се натрупва една умора. Не сме стигали до мерките, които ги прилагат нашите съседи - вечерен час или да пускаш есемес, за да отидеш да си купиш хляб. Натрупа се умора. Нищо толкова не се е отхлабило обаче“, посочи той и допълни: „Борим се максимално бързо да ваксинираме. Трябва до края на лятото да имаме достатъчно имунно население, за да няма разпространение. Това е целта ни от една година. Чакахме да дойде ваксината“.

Добавете Вашия коментар

TOP