Коронавирусът може да влияе и на прогнозата за времето

09 Април 2020 | 06:59
0 коментара
Общество

Меторологията не е точна наука, но въпреки това през годините се е развила много и може да се похвали със сравнително голяма прецизност. Заради пандемията от коронавируса Covid-19 обаче, това може да се промени, съобщава онлайн изданието Engadget.

Проблемът е в авиацията. Авиокомпаниите по света са намалили драстично броя на полетите си и това намалява количеството данни, които синоптиците получават за обстановката.

Над 3500 самолета от гражданската авиация са и метеорологични станции. Те разполагат с множество сензори и генерират над 250 млн. наблюдения годишно по време на полетите си. Данните включват атмосферно налягане, температура, скорост и посока на вятъра, влажност и др.

От 31-март насам само в САЩ данните от самолети към метеоролозите са спаднали наполовина. За сега това няма да се отрази на точността на прогнозите за времето, тъй като учените имат достатъчно данни и модели за цялостните прогнози.

Проблеми може да има при по-специфични ситуации и по-краткосрочни прогнози в рамките на няколко часа. Тяхната точност може да спадне.

Същото може да се случи и с прогнозите за въздушните потоци, ако полетите продължат да са в пъти по-малко от обикновеното и през следващите няколко седмици. Учените могат да компенсират липсата на тези данни с информацията от сателити, милиарди други сензори и станции по целия свят. Затова дори и точността на прогнозите да намалее заради по-малкото данни от самолетите, не се очаква спадът да е осезаем и да бъде проблем за работата на синоптиците.Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP