Корнелия Нинова за чумата по животните: Има основание за оставки

17 Юли 2018 | 11:39
0 коментара
Политика

 Освен опасност от зараза, имаме една по-голяма опасност – от гражданско неподчинение и ескалиране на напрежението. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова взе участие в свикания извънреден Председателски съвет, на който ръководствата на всички парламентарни групи са обсъдили случаите на чума по дребните преживни животни в района на Странджа и стартиралата кампания за евтаназия.

„Оспорихме всички досегашни мерки на правителството като незаконни, на основание на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика Централната комисия. Заповедите за действия трябва да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на вътрешните работи, а такива няма. Заповедта за действие е подписана от зам.-директорът на БАБХ“, смята лидерът на БСП.

От БСП оспорват и практическото изпълнение на мерките. Според тях на стопаните не се дават документи, които да доказват, че техните стада имат заболяване, а умъртвяването на животните става без тяхно съгласие, както и че не се прави дезинфекция.

Левицата предлага днес да бъде свикано заседание на Централната епизоотична комисия, защото в противен случай стопаните са готови да заведат колективен иск, с който да осъдят държавата.

„Да си изпълнят законовите изисквания, така че процесът да бъде в съгласие със законодателството на България“, призова Нинова.

От БСП настояват още за въвеждането на стриктна карантина в региона, за да не се допусне разпространение на заболяването, а евтаназията на животни да бъде преустановена, докато не се изясни цялата ситуация.

На въпрос дали има основание за оставки, Нинова отговори: „Има. Да не си измиват ръцете с председателя на БАБХ г-н Илиев. Той е най-ниската брънка в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всички“, категорична е Нинова.

Припомняме, че България се е оказа първата страна от Европейския съюз, на територията на която са открити заразени с болестта животни. В изпълнение на европейските ветеринарни мерки започна евтаназиране на животни, а мярката има за цел да не допусне разпространение на болестта. Въпреки уверението, че ще бъдат компенсирани, тази мярка предизвика недоволството на земеделските стопани, които бяха подкрепени от много защитни организации. Организираха се и няколко протеста. Всички протестиращи обвиняват БАБХ, че е предприела твърде крайни и драстични действия.

Според тях не трябва да се убиват здрави животни, защото заболяването може да бъде преборено с други мерки, сред които карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни, ваксинация и други. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP