Корнелия Нинова си избра за коалиционни партньори двама агенти на ДС

08 Февруари 2017 | 08:43
0 коментара
Политика

БСП подписа договор за коалиция за всички видове предстоящи избори под името „БСП за България”, като в нея влизат пет партии, а отпадат 8 от досегашните партньори.

Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Освен самата Българска социалистическа партия в предизборната коалиция влизат Комунистическа партия в България, Политически клуб „Екогласност”, Земеделски народен съюз и партия „Нова зора”.

 Лидерите на две от тях са разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, припомня desebg.com.


Агент „СТАНИСЛАВ”, лидер на Политически клуб „Екогласност”

 

alt

Емил Георгиев | Снимка: БГНЕС.

От 2006 г. лидер на Политически клуб „Екогласност” е Емил Георгиев (1951). Преди 1989 г. работи като инженер-технолог във Видин от който край е и в Хасково.  

 

След промените е общински съветник в община Хасково (четири мандата), а веднъж е бил председател на общинския съвет.

През 2014 г. той дори за кратко влезе в 42-то Народно събрание на мястото на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, който избра топлото място на евродепутат, въпреки уверението, че няма да ходи в Брюксел. Тогава той  влезе от 25-и МИР София, малко преди края на кабинета Орешарски, който загуби подкрепата на БСП и това предизвика предсрочни парламентарни избори през есента на 2014 г.

Емил Георгиев е разкрит като агент „СТАНИСЛАВ” на Окръжно управление на МВР-ДС във Видин от 1978 г. През 1985 г. той е свален от оперативен отчет, а през месец май 1990 г., малко преди първите свободни избори, досието му е унищожено.

Неговата агентурната принадлежност е оявена за първи път от Комисията по досиетата преди местните избори през 2007 г., на които той се кандидатира като общински съветник в Хасково от името на „Екогласност”. Той е обявяван и като бивш директор на Дирекцията за метрологичен надзор.


Агент „АРАБАДЖИЕВ”, лидер на партия „Нова зора”

 

alt

Минчо М. Минчев | Източник: novazora.eu.

Лидер на националистическата партия „Нова зора” Минчо М. Минчев (1944). Преди 1989 г. работи като локомотивен машинист и журналист във в. „Транспортен глас”.

 

През 1996 г. основава в. „Нова зора”, а по-късно и едноименната партия, на която е председател. Той беше избран за депутат в 42-то Народно събрание (2013-2014) като коалиционен партньор на БСП от 6-ти МИР Враца.

През 2008 г. е разкрит от Комисията по досиетата като агент „АРАБАДЖИЕВ” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г. През 1990 г. досието му е унищожено.

В свои статии във в. „Нова зора” Минчев определя 9 септември 1944 г. като „най-значимото събитие за България през ХХ век, а годините на социалистическото съзидание – връх в 1300-годишната българска история”.

Добавете Вашия коментар

TOP