Корнелия Нинова ще предложи служебния кабинет, ако вземе третия мандат

05 Август 2021 | 10:18
0 коментара
Политика

След 5-часово заседание на "Позитано" 20 ръководството на БСП не стигна до окончателно решение дали социалистите да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ".

Пленумът взе решение да се продължат с разговорите с ИТН, тъй като БСП настоява да бъде сключено споразумение с партията на Трифонов по основните политики на бъдещото управление.

 

В противен случай червената парламентарна група няма да подкрепи кандидатите за министри.

"Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН по представената днес от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло", заяви председателят на соцпартията Корнелия Нинова.

 

Тя разказа, че членовете на пленума са се запознали с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на БСП. "Държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори", обясни още Нинова.

 

За това специално говорил Антон Кутев, който попитал БСП на каква цена би направила компромиси с подкрепа на това правителство. "Имаме популистка сила, която е събрала най-много гласове на изборите с чист популизъм. Тя отказва да се договаря с когото и да било, най-малко с нас, а и с всички останали. Тя ще си прави каквото си иска, защото го е заявила ясно", категоричн бил Кутев.

 

Румен Овчаров бил силно критичен към поведението на хората на Трифонов, а излъченият от тях проекто-кабинет нарекъл "върхът на сладоледа". „В това правителство няма нито един професионалист в която и да сфера, няма нито един експерт, в него няма нито един управленец", е мнението на Овчаров.

 

Според Георги Кадиев декларацията, която ИТН прочетоха в парламента – „…съдържа тези, които или не сме обсъждали (разходите да са 36-38% от БВП и др.), или нямаме съгласие (стремеж към балансиран бюджет и др.) или липсват (напр. съдбата на Марица-Изток и Белене). Продължаваме да настояваме за писмено споразумение, което да изчисти спорни и липсващи политики“, заяви Кадиев. Той е категоричен, че при липса на споразумение с ясни ангажименти, не трябва да бъде подкрепено правителството на ИТН.

По думите на Крум Зарков предложеният кабинет от страна на ИТН е слаб и много трудно може да бъде подкрепен.

"Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие", аргументира се Нинова.

 

Ставало въпрос за детайли, а като пример даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. "Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи", посочи Нинова.

Разговорите по декларацията ще продължат и следващата седмица, стана ясно от думите на председателя на БСП.

 

"Ако предложението за правителство бъде внесено в петък, значи гласуването ще е другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Оставаме на позиция, че нямаме предложения за министри", допълни Нинова.

 

Кристиян Вигенин смята, че освен за държавата, трябва да се мисли и за партията и че не може на всяка цена БСП да подкрепим правителство, без да има нужните гаранции какво ще прави това правителство.

Според него действията в преговорите на БСП се оценяват положително както от партиите, потенциалните партньори, така и от членовете, симпатизантите и по-широката публика. Той разкритикува проекто- кабинета като "не е съвсем безспорен" и заяви, че "ИТН са допуснали редица грешки". „Те не стигнаха до идеята за двустранно споразумение. Те явно си представят нещата леко повърхностно, но те така или иначе са сложен партньор. В тази ситуация и на база на тяхната декларация, смятам, че и благодарение на нашата помощ и последователност, те извървяха немалък път”, каза още Вигенин.

 

Според Румен Овчаров на ИТН трябва да им се обясни, че властта върви с отговорността; че пълната власт означава пълна отговорност. „Тези не си правят сметката какво ще им се случи точно след няколко месеца с 60 депутата. БСП до момента стои добре в тези преговори, защото не се борим за министерски кресла, а за политики”, подчерта Овчаров.

 

Корнелия Нинова съобщи, че отново ще се търсят разговори с “Демократична България” и “Изправи се, БГ! Ние идваме!”. „Ако въпреки всичките ни усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. Изпълнителното бюро предложихме и Националният съвет реши, ако третия мандат дойде при нас, да предложим служебния кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента.“ – допълни тя.Епицентър.бг,БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP