Корнелия Нинова: Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и...

14 Юли 2019 | 18:34
0 коментара
Политика

Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен.

 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Шумен, където се проведе заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен.

 

Нинова посочи, че с премахването на машинното гласуване, се посяга на демократичния и на прозрачния процес на гласуване в България. Според нея, по този начин се отнема правото на хората, дадено им по закон. „Смятам, че го правят с цел манипулиране на изборите, защото машините не могат да подправят протоколи, да дописват мъртви души. Ние искаме изчистване на списъците от мъртви души, да се гарантира видеонаблюдение, да остане машиното гласуване и редица други предложения, които сме давали по Изборния кодекс. Ще ги направим отново и се надяваме да този път бъдем чути и нашите предложения да бъдат приети. Това ще бъде гаранция за демократични избори, ако отново ги отхвърлят, особено относно списъците с мъртви души, е ясно за какво се готвят наесен“, коментира Корнелия Нинова.

 

На въпрос дали ще издигнат кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Корнелия Нинова посочи, че ще се съобразят с решението на градската конференция, която ще се проведе в началото на месец септември. „Засега текат конференциите в районите и има яснота относно по- голямата част от районните кметове, конференциите вече ги издигнаха, номинираха и одобриха. Относно кметското място в София ще изчакаме решението на градската конференция“, каза още Корнелия Нинова. 

 

"Ние сме за модернизация на Българската армия, но тя да не надхвърля 2% от БВП, да е обвързана с индустриално сътрудничество, което да дава възможност на българската икономика и предприятия да се развиват и да не е за сметка на други социални, недофинансирани сектори като здравеопазване, образование, социална политика и т.н."

Това каза още пред журналисти в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос относно закупуването на нови бойни самолети. Тя припомни, че БСП има принципна позиция по темата вече една година.

 

„След като мине утре решението на Министерски съвет, ще свикаме отново нашия съвет по външна политика и отбрана, ще го запознаем с конкретната сделка и ще решим какво да бъде парламентарното ни поведение. Ако плащането е накуп, веднъж това надхвърля 2% от БВП тази година и ще се наложи актуализация на бюджета, т.е. едно от условията, които нашата партия е заложила в решението си ще бъде нарушено, но нека коментираме, когато решението на Министерски съвет стане факт“, каза Корнелия Нинова.

 

Нинова отчете заседанието на ИБ и във фейсбук, ето какво написа тя в социалната мрежа:

 

Ние сме за модернизация на армията, но не повече от 2% от БВП 

С премахването на машинното гласуване се посяга на демократичния и прозрачен процес на гласуване в България. Отнема се правото на хората да гласуват машинно, което сега им е дадено. Смятам, че управляващите го правят с цел манипулиране на изборите, защото машините не могат да преправят протоколи и да дописват „мъртви души”. Това заявих в град Шумен. От левицата ще направим предложенията си, каквито сме правили и досега, и ще настояваме за изчистване на списъците от мъртвите души, да се гарантира видео наблюдение, да остане машинното гласуване. Надяваме се този път да бъдем чути, защото това ще бъде гаранция за честни избори. 
По отношение закупуването на изтребителите Ф-16 и актуализацията на бюджета, заявих: „Националният съвет на БСП има позиция по въпроса за Ф-16 още от миналата година – ние сме „за” модернизация на българската армия, но тя да не надхвърля 2 процента от БВП, да е обвързана с индустриално сътрудничество, което да дава възможност на българската икономика и предприятия да се развиват, както и да не е за сметка на други социални недофинансирани сектори като здравеопазване, образование, социална политика. Това е принципна позиция на БСП от една година насам.От БСП ще изчакаме да се вземе решението за Ф-16 и във вторник ще свикаме Съвета по външна политика и отбрана към БСП, за да бъде решено парламентарното поведение на левицата по въпроса. 

Относно кандидата на БСП за столицата, коментирах, че конференциите в районите протичат в момента и има яснота за по-голяма част от кандидатите за районни кметове. По отношение на града - градската конференция е насрочена за началото на септември.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP