Корнелия Нинова: Сглобката държи като заложник цял един народ

02 Декември 2023 | 19:15
0 коментара
Политика
България
Корнелия Нинова: Сглобката държи като заложник цял един народ

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да покажем на хората, че ние сме алтернативата, призова лидерът на БСП в Плевен. Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект.

Нинова подчерта, че само до края на годината предстоят няколко сериозни изпитания пред държавата, пред партията и пред общините.

"Събираме се в момент, в който се обсъжда Държавният бюджет за 2024 г. и 3-годишната прогнозна рамка. Но се събираме и в момент, в който държавата се намира в хаос. Правителството, вместо да създава сигурност, да дава гаранции, да излъчва предвидимост, е катализатор и създател на този хаос. Единствената власт, която в момента дава сигурност, предвидимост, предсказуемост, са кметовете и общинските съветници. Вие имате огромната отговорност да сте гарант, че хората ще живеят по-добре", призова лидерът на БСП.

Тя отчете, че на тези избори социалистите са постигнали добри резултати и заради това, че са направили различни съюзи по места.

"Силата на партия като нашата е да прави разумни, идеологически и национално отговорни съюзи с други партии. В резултат на това сътрудничество, ръководството на партията реши да стъпим на него, да го разширим, да го развиваме и да търсим истински партньорства в ляво, център и патриотичен блок. Искаме този съюз да се развива и по места", обяви Корнелия Нинова.

"Сглобката ще пристъпят до края на декември до промяна на Конституцията", заяви лидерът на българските социалисти, според която никой не знае какво ще бъде предложено между второ и трето четене, а и самите управляващи са в остър сблъсък помежду си какво да се случи в съдебната система. И предупреди, че примирието в сглобката е само временно и отново ще избухне разрив покрай конституционните промени.

"Ние не подкрепяме промяната на Конституцията в този вид, в който я предложиха. Не подкрепяме двойното гражданство на висши държавници. Не подкрепяме и този вид на съдебна реформа, който се предлага. Разумното, което трябва да се случи, ако всички сме отговорни държавници, е президентът Радев да извади своя проект за Конституция, да сложим всички предложения на масата и разумно и отговорно да разговаряме по тези въпроси. Единственото място, където това може да се случи, институционално и да има тежест, е Консултативният съвет по национална сигурност в президентската институция като такава, която трябва в такъв тежък момент за държавата да обединява, да събира, да търси общото решение и излизане от тези кризи", каза още Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че въпросът за Конституцията е важен и заради това, че той е вероятно въпрос за бъдещето на сглобката.

"Те се събраха, особено с поканата към ДПС, уж за конституционно мнозинство, за Шенген и за еврозоната. За съжаление, и през декември няма да ни пуснат в Шенген. Еврозоната се отдалечава с тези икономически и финансови макропоказатели. Ако и конституционната реформа забоксува, то тази сглобка е напълно изпразнена от съдържание и просто държи като заложник цял един народ заради интересите си и разпределянето на порциите", обясни лидерът на БСП.

"Винаги, когато едно управление изпадне в криза и вижда края си, изважда една и съща опорка – няма алтернатива. Естествено, че винаги има алтернатива, това е просто оправдание", заключи Нинова.

Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP