Корнелия Нинова призова гражданите да подават жалби против увеличението в цените на мобилните услуги

04 Февруари 2024 | 17:33
0 коментара
Политика
България
Корнелия Нинова призова гражданите да подават жалби против увеличението в цените на мобилните услуги

В позиция на БСП, изпратена до медиите, народният представител и председател на БСП Корнелия Нинова призова гражданите да подават жалби в съда против увеличението на мобилните услуги.

По думите на Нинова Районният съд в Пловдив е обявил за нищожна клаузата за увеличение цените на мобилните услуги. Макар и само на първа инстанция, решението е показателно, допълва председателят. Тя обясни, че докато е била министър на икономиката и индустрията е издадена заповед, с която се блокира поисканото тогава увеличение за две години. Съдът потвърди на две инстанции нашата заповед, добави Нинова. 

На мое парламентарно питане премиерът Николай Денков защити мобилните оператори като каза, че това били нормални търговски отношения, посочи Нинова и допълни, че отношенията не са нормални. "Това не е свободно договаряне, а заробване на клиента. Не само ние, но и съдът потвърди, че става дума за неравноправни клаузи в договора", се посочва още в позицията. 

По думите на Нинова има и европейска директива, която казва, че всеки потребител може да се откаже от услугата без да плаща неустойки, а в България, ако потребителите се откажат, трябва да плащат неустойка. Лидерът на БСП посочи още, че цената се вдига автоматично с ръста на инфлацията, а заплатите, пенсиите и обезщетенията никога не се увеличават автоматично. "И понеже искаме да живеем в правова европейска държава, ви призоваваме: да блокираме мобилните оператори в съда. Подавайте масово жалби в районните съдилища в цялата страна", призова Нинова.

В началото на седмицата омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, в което настоява да се защитят интересите на потребителите на мобилни услуги при нова индексация и увеличение на цените, този път за 2024 г.

Вчера министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов заяви, че ще бъдат използвани всички държавни механизми, за да се предотврати нерегламентирано увеличение на таксите за мобилни услуги.БТА/Николета Василева, снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP