Корнелия Нинова: ПП загубиха и образ, и достойнство, и идеи-всичко

29 Юни 2023 | 07:26
0 коментара
Политика
България
Корнелия Нинова: ПП загубиха и образ, и достойнство, и идеи-всичко

„След два часа разговори между двете управляващи партии за коалиционно споразумение стигнаха до решение да се видят. Резултат няма. Коалиционно споразумение няма. Управленска програма няма. Днес Борисов обяви, че по-бързо трябва да се забрави тази среща, защото е срамна и безплодна. И след един час се събраха да променят Конституцията. Тази треторазрядна постановка с недобри сценаристи и актьори започва да омръзва на всички ни.“ Това коментира пред медии в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.
"Истината също лъсна днес
 – пред медиите се карат, но когато се опре до имунитети, търсене на отговорност, справедлив и прозрачен процес, веднага застават гръб в гръб и почват да се пазят. С гласовете на ПП-ДБ днес беше отхвърлено предложението ни парламентът да разгледа и гласува свалянето на имунитета на Бойко Борисов. Когато се стигна до това съществено решение, веднага се видя, че коалицията на имунитетите е най-здрава“, посочи тя.

Според нея „Възраждане“ имат крайни, екстремистки и донякъде фашистки прояви. Тя даде пример със случилото се в парламента и обяви за абсолютно недопустимо една партия да пречи на свободно избран народен представител да излиза на трибуната и да говори.

Относно конституционната реформа лидерът на БСП заяви, че когато бъде внесен проект в конституционната комисия и тя заработи, депутатите социалисти ще участват в разговорите в нея и ще направят своите предложения, но не и в предварителни такива.

„Смятаме, че това е проформа занимание и отново отклоняване на вниманието, което няма да доведе до реален резултат“, каза още Нинова.

Според нея Конституцията е изключително сериозно нещо и този парламент няма капацитет да се справи с този сериозен въпрос. По нейните думи е по-важно да се чуе мнението на конституционалисти, юристи и каква е обществената нагласа, „вместо да тичат от стая в стая и да си разменят някакви проекти на хвърчащи листчета“.

Съдебната реформа приключи. Да си го кажем. Целта на съдебната реформа беше Бойко Методиев Борисов да бъде спасен от правосъдие. Е, постигнаха го. И сега имитират дейност за нещо друго“, смята Корнелия Нинова.

По думите ѝ управляващите се самосвалят: „Единия ден единият, другия ден другият плаши, че ще подават оставки. Включително премиерът заплаши. Малко е „бий ме, обичам те”. ГЕРБ ги бият през законодателство, през комисии. Те се гаврят с „Продължаваме промяната”. Ама като дойде време за имунитета, „Продължаваме промяната” се хвърлят на врата на Бойко и викат: „Обичам те”. Е, какво е това чудо в българската политика? Целта е да няма борба с корупцията, да няма разкрития за престъпленията през последните 12 години и модела „ГЕРБ”. И цялата държава е заложник на един човек. А ПП загубиха и образ, и достойнство, и идеи - всичко.“

Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи бюджета на правителството и ще предложи алтернативен между първо и второ четене.

„Основните ни забележки са свързани с това, че той не решава проблемите с цените, инфлацията и доходите. Просто продължават досегашните мерки, които бяха приети по времето на кабинета „Петков” , благодарение БСП. Бюджетът не отговаря на новите реалности, на повишаването на цените на ток, на вода, на парно, на храни и т.н.“, обясни лидерът на БСП.

Тя каза още, че социалистите ще предложат свой пакет от социални мерки с увеличаване на дефицита до 4%.

„Бележките, че това ще попречи на влизането ни в еврозоната, не ги приемаме, защото и на държавите в еврозоната дефицитът е по-висок, и на почти всички европейски държави е над 3%. Ние вървим по тази европейска практика и най-вече се грижим хората да не понесат тежестта на кризите и последиците от войната“, категорична бе Корнелия Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: БСП пресцентър

Добавете Вашия коментар

TOP