Корнелия Нинова: Корупцията няма цвят и трябва да бъде наказвана, независимо кой управлява

30 Януари 2024 | 20:46
0 коментара
Политика
България
Корнелия Нинова: Корупцията няма цвят и трябва да бъде наказвана, независимо кой управлява

„Първият сигнал, който сме внесли е от 23 декември 2022 година. Последната жалба, която сме внесли е от 24 януари 2024 година. Това е повече от една година последователна работа и борба с всички прояви на закононарушения, злоупотреби и корупция, за които сме били сигнализирани”, посочи Нинова.


„През това време адресати на нашите жалби и сигнали са: Софийска градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура, главен прокурор Гешев, изпълняващ длъжността главен прокурор Сарафов. Ще получите всеки момент по една папка, в която присъстват сигналите, отговори където сме имали, наши жалби и въпросите и питанията в парламента, за неща, които смятаме че са корупционни практики. Сигнализирали сме за случаи на корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев - Министерство на правосъдието, Министерство на електронното управление, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирали сме за двама областни управители по време на управлението на президента Радев - областните управители на София и Хасково”, добави соцлидерът и поясни: „Обобщено става дума за злоупотреби с обществени поръчки, с публични средства, далавери с имоти, закупуване на държавни имоти на високи цени от частни лица и обратно, и продажби на държавни имоти на ниски цени на частни лица”.


„Сигнализирали сме и инспектората на Висшия съдебен съвет, за това, че по наши сигнали прокуратурата не реагира в законоустановения срок, като сме искали да се проверят съответните прокуратури и прокурори защо не вземат мерки по тези сигнали. Отправили сме осем питания и сме направили осем дискусии в парламента за корупцията. Отнасят се за Министерство на земеделието и закупуване на 365 високопроходими автомобили за държавните горски стопанства, контрабанден канал от Хасково - Турция, за областен управител в Хасково. Това всичко се е развило от трибуната на парламента. Горива за главна дирекция изтърпяване на наказанията, продажба на имоти на занижени цени в София от областния управител, договора Боташ, който определяме като корупционен и за който вече има и парламентарна комисия. Следващо - доставка на храни и напитки за българските затвори. Всичко това го имате черно на бяло”, каза Нинова пред медиите.

 

„Ние сме сериозна и институционална партия и за нас борбата с корупцията е абсолютен приоритет, независимо кой управлява и независимо за коя институция се отнася. Внасяли сме множество сигнали за управлението на Борисов в прокуратурата за корупция. Внасяли сме и сигнали за корупция по времето на Кирил Петков в правителство, в което участвахме. По същия начин отговорно, инстуционално, последователно и без страх сигнализирахме и за корупция по време на служебните кабинети на президента Радев”, подчерта лидерът на БСП.


Социалистите връчиха на медиите папки с всички сигнали от партията до прокуратурата и органите на реда, както и парламентарни питания и въпроси за корупция в служебните кабинетки на президента Радев.
„Ако от прокуратурата не могат да си намерят преписките, да изпратят човек при нас - ще им дадем документите, ще им припомним за тези наши сигнали. За нас това е абсолютно принципно отношение”, категорична бе Нинова.


„Корупцията е най-големият бич за българското общество. Тя трябва да бъде преследвана и наказвана с всички възможни законови средства, независимо кой управлява и кой е замесен в тези корупционни сделки. Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети. Ние я знаем и като отговорни и институционални хора знаем какъв е редът. Не си служим със слухове и с импровизации от жълти медии. Каквото знаем - ето го черно на бяло в съответната прокуратура. Вчера президентът призова който има данни да ги даде и да носи отговорност. Дали сме ги и цяла година се занимаваме с това. Подписали сме се народните представители от парламентарната група на БСП и носим отговорност”, заяви соцлидерът.


И добави: „Интересен факт е, че Борисов, който пръв спомена и въведе в публичното пространство "Пътя на копринката" в момента се скри и дума не обелва. А онзи ден каза: "Аз говоря само неща, които мога да докажа." След като пръв заговори за Корпинков, сега го призоваваме да каже това, което е имал предвид преди време. Очевидно се е скатал, очечивдно го е старх от тази бура, която се е завихрила в момента и чака да види накъде ще задуха вятърът. Ние сме обратното - не се интересуваме от конюктурни съображения, последователно и смело се борим с корупцията, от години наред, независимо в какъв цвят е тя”.
„Всичките ни действия доказват, че БСП е сериозна и последователна партия, която се бори с корупцията. Трябва да излязат да говорят Копринков, Ушев и президентът Радев. Нашата работа като опозиция е да осветлим корупционните практики и да уведомим органите.Има една партия, която има смелостта независимо кой управлявава да каже: "Хора, крадете. И ние ви даваме на прокуратурата да си получите наказанието. Тези пари трябват на България, а не да си пълните джобовете.”, категоричен бе лидерът на БСП.


„Ние преживяхме вече няколко партии на Радев. И сме тук, и сме в парламента. Страх от поредната не изпитваме”, припомни Нинова и продължи: „Той вчера потвърди пред медиите за нова партия. Нова негова партия ще е поредният му грешен ход. Не е редно президент докато е действащ президент да прави партия. Не му е за пръв път. Ако иска да прави партия, да напусне президентството, да оглави партия, да се яви на избори, да спечели гласове и да участва в изпълнителната власт. Другото е да се криеш зад вратата на президентството, да те пази имунитета и да инженерствашпореднияпроект. Знаете, че президентът Радев създаде "Продължаваме промяната" и им даде мощно рамо в българския политически живот. Мога много да цитирам: „Това са младите, това са новите. Ако имахме повече министри като Кирил Петков България щеше да е различна." При установяване на двойното му гражданство, Радев каза: "Ама той носи България в сърцето си." Нищо че е двоен гражданин и нарушава Конституцията”.


„С поредният си проект президентът Радев нарушава не само правилата, но и морала”, заяви в заключение лидерът на БСП.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP