Копие на чудотворната икона на Витлеемската Света Богородица пристигна в Гоце Делчев

01 Октомври 2020 | 10:04
0 коментара
Култура

Иконата е поръчана специално за строящия се храм "Рождество Христово" в Гоце Делчев. Тя бе внесена в храма от митрополит Серафим, духовници и множество миряни. Светинята пристига в точно в деня, в който преди 21 години започна изграждането на храма, каза пред събралите се вярващи митрополит Серафим.

Това се случва в навечерието на празника Покров Богородичен отбеляза владиката. "Нека благодарим най-напред на Света Богородица за нейната милост да ни посети в навечерието на нейния празник и да я молим да ни пази винаги под нейния покров", призова митрополитът.БГНЕСИзграждането на храма "Рождество Христово", който ще бъде дом на иконата, започва преди повече от две десетилетия. Това ще бъде най-голямата черква в града, а и в околията, разказаха местни хора. Първоначално започнахме да правим малък параклис, който обаче с желанието на хората стана голяма черква, разказа 83-годишната Атлаза Щерева, която е един от основните инициатори за построяването на храма.

Първоначално е направен параклисът "Свети Лука", а над него се издига черквата, която ще бъде с внушителни размери. Именно в параклиса ще остане иконата на Витлеемската Света Богородица, докато бъде завършена изцяло храмът. Светинята е и първата икона за новия храм в града, а за нейното пристигане пред и в храма се стекоха много хора.

Добавете Вашия коментар

TOP