Кооперация „Спартак” загуби концесията за добив на баластра в с. Склаве

15 Юли 2022 | 15:56
1 коментара
Общество
Кооперация  Спартак” загуби концесията за добив на баластра в с. Склаве

Производствено-стопанска кооперация „Спартак“ – Сандански загуби правото да добива подземни богатства от находище „Склаве“,  за което имаше разрешение от 21.08.2003 г. През 2015 Министерството на енергетиката разпоредило проверка на концесията, която установила, че тя дори не е почнала. На 14 октомври 2015 г. ведомството изпратило писмо до кооперацията с молба да бъде уведомено за плановете на „Спартак“ по отношение разработване на находището, но отговор така и не се получил. По тази причина концесията е прекратена, в резултат на което чак тогава кооперацията решава, че все пак има интерес към добива, и започва дела срещу енергийното министерство.

Защитната й теза в съда е отчаяна – в кооперацията писмото-предупреждение не било получено. След като юристът на министерството обаче доказал, че писмото е връчено на 26.05.2015 г. на Б. Панев, следва нова защитна теза – в ПСК „Спартак“ никога не е имало служител с такова име. Нова серия справки от страна на магистратите обаче установява, че същият Панев е имал договор с кооперацията от 2012 г. до 2018 г., с което пропада и последваната защитна теза на кооперацията за неполученото писмо. На база тези данни ВАС потвърди изцяло министерската заповед за прекратяване на концесията.

Любопитно е, че самата кооперация е създадена в с. Склаве и се смята за наследник на санданското общинско дружество „Спартак-СК”, чиито активи и пасиви пое още по времето, когато кмет на града беше д-р Драго Попов. Последно за кооперацията се чу през 2019 г., когато член-кооператори организираха протест срещу продажбата на имуществото й от частен съдебен изпълнител. Оказа се, че за продажбата бил уведомен само председателят Иван Точков, поради което гневът на кооператорите се пренасочи към него.

До публичната продан се стигна след натрупани задължения към „Агроблок“ ЕООД – Горна Оряховица в размер на 80 000 лева.

Интересите на кооперацията към добива на подземни богатства не е от днес. Още през 2013 г. тя бе спипана в незаконен добив на баластра чрез гръцка фирма, на която поверила копаенето в село Ласкарево. Багерите на фирмата бяха навлезли в частни земи, застрашен от срутване бе пътят до село Горна Сушица, това вбеси местните и така се стигна до разкритието за връзките на кооперацията с гръцкото дружество.

Самата кооперация е включила като основен предмет на дейност при регистрацията си „добив на трошен камък, чакъл и пясък“, и за 2017 г. е отчела оборот от 146 000 лв. и 7 служители. Други отчети в Търговския регистър не са пращани. От 2020 г. председател на кооперацията е Димитър Димитров, а мандатът на УС изтича през февруари 2023 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Зайко публикува:
15 Юли 2022 | 19:31
На Захов бившия депутат от Герб е концесията да излезне и да каже да не се крие зад поставени лица

Добавете Вашия коментар

TOP