Контейнери за биоотпадъци поставят в Благоевград

21 Август 2023 | 15:36
0 коментара
Общество
Благоевград
Контейнери за биоотпадъци поставят в Благоевград

124 нови контейнера, предназначени за разделно събиране на биоразградими и/или зелени отпадъци, вече се поставят на различни места в община Благоевград. Съдовете са кафяви на цвят и са обозначени с ясни надписи, за да се отличават от останалите контейнери за смет. Наличието им е част от новата компостиращата инсталация, която вече работи в община Благоевград.

„Основната цел за работата на инсталацията е намаляване количеството на депонираните битови отпадъци, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделното събиране, рециклиране и компостиране на зелените и биогразградими отпадъци.

До средата на седмицата ще бъдат разположени всички 124 контейнера.

В тях могат да се поставят всякакви зелени отпадъци от градини, дворове и зелени площи. Те ще се преработват в новата компостираща инсталация“, съобщи Олга Георгиева, еколог в Община Благоевград.

Кафявите контейнери за зелени отпадъци са разположени на фиксирани точки – училища, детски градини, болници, паркове и игрища, на гробищния парк, около спортните площадки и парковите пространства в Благоевград.

Такива вече има поставени и по селата в общината. Обемът на контейнерите е 1100 литра. При направената проверка от служители на Община Благоевград е установено, че в новите контейнери са били изхвърляни и найлонови торбички с битови отпадъци.

„Това ще затрудни изключително много работата на инсталацията.  Затова, апелирам гражданите, да използват съдовете само по предназначение и в тях да не се изхвърля смесен битов отпадък“, коментира още Олга Георгиева.

По отношение намерението на Община Благоевград да постави допълнителни контейнери за употребявани дрехи и обувки, екологът съобщи, че в момента се очаква да се вземе решение на национално ниво.

Все още не е приета Наредбата за отпадъците от обувки и текстил, на която срокът за обсъждане е изтекъл още през август месец, 2022 г.

Предвиденото в нея среща възражения от страна на бизнеса, който работи в тази област и затова не може да се вземе консенсусно решение.

На този етап на територията на града има 5 броя контейнери за употребявани дрехи и обувки.\бнр

Добавете Вашия коментар

TOP