Конституцията влиза за второ четене при пълна изолация на Реформаторския блок

09 Декември 2015 | 08:07
0 коментара
Политика
Конституцията влиза за второ четене при пълна изолация на Реформаторския блок
Днес, когато конституционните промени трябва да влязат за обсъждане на второ четене в пленарната зала, "историческият компромис" изглежда напълно изоставен и нито управляващите, нито наблюдателите вярват, че ще бъде гласуван. Самите реформатори изоставиха дори минимално постигнатото на първо четене и въпреки че обявиха, че ще проведат консултации с останалите партии от управляващата коалиция, стана ясно, че едва ли нещо ще бъде постигнато, пише "Сега".Вчера политическото ръководство на Реформаторския блок се събра, но без лидерите на ДСБ Радан Кънев и на ДБГ Меглена Кунева. Стана ясно, че блокът не отстъпва от предложението си за явно гласуване във Висшия съдебен съвет и е категорично против текстовете, които преразпределят прокурорските квоти във ВСС. В това отношение обаче е в пълна изолация, въпреки че Даниел Вълчев от ДБГ обяви, че били оптимисти. Атанас Атанасов от ДСБ заяви пред bTV, че няма решение на политическия съвет за напускане на управлението в случай, че исканите промени не минат.

Според социолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл", които коментираха по БНТ ситуацията, почти няма вариант да се гласуват текстовете, приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт, ДПС и "Атака". Ганев вижда два варианта - или евентуален нов "исторически компромис" на база на новите текстове или никакъв компромис, което пък означава ДСБ начело с лидера си Радан Кънев да излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка. Според Петрова вариантите са - спиране на съдебната реформа или търсене на други промени в законодателството, които да позволят тя да започне. Ден по-рано и неправителственият сектор обърна внимание на управляващите, че реформата трябва да започне отначало, защото в сегашния си вид няма смисъл.

Както БЛИЦ разкри, днес е денят Х за бъдещето на поне трима от сегашните министри – правосъдният Христо Иванов, образователният Тодор Танев и военният Николай Ненчев.
 И тримата министри са на Реформаторския блок. И покрай тримата се вихрят чутовни скандали, като по този начин забъркват в сюжета цялото правителство на България, както и премиера Борисов, който е време да вземе решение за ремонта на кабинета си. И докато опозицията просто е длъжна да иска оставки на министри дори за щяло и нещяло, когато това го правят партньорски партии в управлението, е ясно, че е време за действия. /БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавете Вашия коментар

TOP