Конгресът на БСП започна със скандал и искане за оставка на Нинова

11 Февруари 2023 | 13:45
0 коментара
Политика
Конгресът на БСП започна със скандал и искане за оставка на Нинова

Конгресът на социалистите започна със скандал, обвинения за революции и скандирания за оставката на Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на заседанието на делегатите не беше раздаден внесен от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. проект за резолюция, в който се предвиждаше оставката на Нинова. Това предизвика недоволството на Валери Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. “Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова”, коментира Жаблянов.

Евродепутатът Петър Витанов също се обяви против лидера на партията Корнелия Нинова. “Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата. Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя”, заяви още Витанов. “Около 9 делегати са отстранени и са пуснали жалба да им се възстанови правото да присъстват на конгреса, защото това е против устава. Не може Националният съвет да променя решение на конференциите”, каза Петър Мутафчиев.

 

Румен Гечев пък се противопостави на вътрешната опозиция. “Как си представяте цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине”, подчерта още Гечев.

“Това го чухме и през април, и през юни. Обръщам се към ръководството - тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите”, коментира и Крум Зарков, служебен правосъден министър и член на БСП.

Последва изявление от страна на Нинова, но то бе прекъснато от скандирания за нейната оставка. “Ръководството твърди, че някои от членовете на БСП са отстранени, няма никакви хипотези за тяхното отстраняване. За пореден път се правят опити за манипулация, подмяна на гласа на партията”, това заяви за БГНЕС Атанас Атанасов от младежката организация на БСП. “Има планирана подписка с искане за прекратяване на мандата на Нинова, ние искаме тя да се оттегли от поста, партията да се консолидира и да тръгнем към избори, защото виждате какво се случва с партията - вървим надолу с всеки избор. Още повече в началото, при първото преброяване на присъстващите на конгреса, видяхте, че бяхме 550 души, а при второто, след 5 минути, бяхме вече 800, очевидно е желанието от страна на ръководството за подмяна на гласа на делегатите. Това е недопустимо”, коментира още Атанасов.

Евродепутатът Сергей Станишев също призова оставката на Нинова да бъде приета и даде своя подпис в предложение до ръководството за оставката на Нинова.

БГНЕС припомня, че по-рано днес охраната на конгреса на БСП не допусна Кирил Добрев в залата. "Разбрахме, че БСП не уважава решенията на съда, и сега вече кара по партийните правила, които се оказват над държавните", коментира Добрев. Това е една сага, която се развива вече 17 години. "Искам да питам защо не се уважават решенията на общинските конференции", добави Добрев./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP