Конфискация при 120 000 лева незаконни доходи

31 Май 2015 | 22:54
0 коментара
Общество
Конфискация при 120 000 лева незаконни доходи

Амнистия за незаконно придобито имущество до 10 000 лв. предлагат петима депутати от ГЕРБ, сред които и шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Внесените от тях поправки в Закона за конфискация на незаконно имане предвиждат разликата между законните доходи и разходите на обвиняем да падне от 250 000 на 120 000 лв., за да се пристъпи към отнемане.Драстичното сваляне на прага се налага заради “динамичната промяна в цените на имотите, моторните превозни средства и доходите на лицата към настоящия момент в страната, както и съкращаването на проверявания период от 25 на 10 г.”, мотивират се депутатите. Освен това проверките, извършени през последните 3 г. от Комисията за конфискация на незаконно имущество, известна като “Кушлев”, сочат, че обикновено издръжката на тричленно семейство за 10 г. е около 80 000 лв, съобщава "24 часа".

Промените предвиждат проверяваните от комисията обвиняеми да доказват, че притежаваните от тях имоти, коли, яхти, банкови сметки, дялове във фирми са придобити със законни доходи, а не комисията да установява обратното.

Поправките удължават от 3 на 6 месеца срока, в който комисията може да поиска от съда започване на дело за конфискация на незаконно придобито имущество.

Коригира се и пропуск в закона - предлага се комисията да получава информация, която е застрахователна тайна, така, както получава информация, която е банкова и данъчна тайна.

Предвижда се 20% от конфискуваното имущество да се ползва за социални цели.

За въпросните поправки в закона от година настоява шефът на комисията Пламен Георгиев. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP