Конференцията на ДПС -отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

24 Февруари 2024 | 08:40
1 коментара
Политика
България
Конференцията на ДПС -отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

В отсъствието на почетния председател д-р Ахмед Доган, но в присъствието на много гости от Турция и Европа ще бъде открита в събота Единадесетата конференция на ДПС.

Подготовката и организацията на форума е под ръководството на Доган, който в момента ръководи оперативно партията.

Очаква се създателят и идеологът на Движението да се обърне с послание към делегатите на форума. Вероятно Доган ще даде насоки как ще се ръководи партията, след като по негово предложение на върха на ръководството й ще застанат двама души - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, като за първи път от създаването си ДПС ще се ръководи от етнически българин.

Това е в съзвучие на чл. 2 , ал. 1 от Устава, където  в глава  Основни цели на ДПС е е записано: “Постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани чрез формиране на последователна и категорична национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната”.
 

УСТАВНО ДВУВЛАСТИЕ ИЛИ ДВЕТЕ ЛИЦА НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА

За да се случи обаче това, делегатите първо трябва да променят чл. 1 (3), чл. 8, 2 (а) , чл 9 1,(1 ), чл. 10 , чл. 25 (а) от Устава, където към момента се визират избора, правата и задълженията на  “председателя на партията”.  Конференцията трябва да адаптира Устава към новата ситуация с двама съпредседатели на партията. Делегатите ще трябва да решат дали да разделят по аналогичен начин и лидерството в парламентарната група (в момента тази роля изпълнява само Пеевски). Което означава корекция и на чл. 26 от Устава, където е записано, че “Председател на Парламентарната група е Председателят на партията”. В някои европейски партии обаче тези постове се съвместяват от различни личности, които се титулуват като "лидер" и "председател".  

Прокрадва се опасение, че това уставно двувластие в партията и в парламентарната група може да се отрази негативно на единството на ДПСза което Ахмед Доган винаги е държал.  Напоследък се чуват гласове за “турското” и “българското” крило в ДПС, което, ако се допусне да се превърне в процес, би означавало катастрофа за Движението, създадено, “за да допринесе за единството на всички български граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата в България - в съответствие с Конституцията и законите на страната…”  Подобно делене на етнически принцип отдавна няма значение за младите, които живеят в отворен и мултикултурен свят. Експериментът със съпредседателството на ДПС може да се превърне в пример за толерантност, заедност и единение, които за заложени във фундамента на Движението. Идеята на Доган означава, че съпредседателите са двете лица на една е съща монета. "В мотивите ми за този „тандеме принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало“, обясни Доган, когато на 3 януари 2024-а сложи двете имена на кантара в търсене на баланса. Оттогова се чуха различни версии за изненадващия му ход. Истината е, че това бе спасителният за ДПС ход. 

 

КАРАДАЙЪ И ЗАМЕСТНИЦИТЕ МУ

Председателят в оставка Мустафа Карадайъ, който беше отстранен от Доган в разгара на предизборната кампания за местни избори (октомври 2023) и от тогава не се появява в парламента, ще присъства на форума. Вероятно той ще обясни пред делегатите защо се наложи спешната му смяна и носи ли отговорност за критиките за състоянието на ДПС, които бяха отправени в новогодишното послание на Ахмед Доган. В профила си във "Фейсбук" Мустафа Карадайъ даде странно обяснение, че се отказва от поста си, за да даде "достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията".

 

Интересно ще бъде кой ще се настани в президиума на конференцията, чийто слоган ще е за “ново начало”. Сигурно е, че Карадайъ няма да намери място там, но пък вероятно ще видим четиримата му заместници: Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Халил Летифов и Хасан Азис. 

 

ОТКРИТАТА ЧАСТ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

В откритата част на  конференцията ще се се чуят приветствията на гостите. А те са много - внушителна делегация от Турция и още по-внушителна делегация от европейските либерали, начело с легендата сър Греъм Уотсън. Сред гостите от Европа има пратеници на Либералния интернационал и на Алианса на либералите и демократите за Европа, чиито вицепрезидент е Илхан Кючюк. 

След посещението на турския външен министър Хакан Фидан и срещата му на четири очи с Делян Пеевски, ще бъде интересно дали турският президент Реджеп Ердоган ще изпрати поздравления за форума, както стори това през 2020 г., когато направи видео обръщение към делегатите.

 

Журналистите ще имат възможност да чуят и отчетния доклад за състоянието на партията, прочетен от знаково лице, чието име се пази в тайна. Докладите на конференциите на ДПС, чийто автор е бил д-р Ахмед Доган, са носели визионерство не само за партията, но и за страната. Сега ще имаме възможност за сравнение с доклад, писан в условията на оставка на председателя и завръщането на почетния председател, без изявен автор.

 

БЕЗ ОЧИ И УШИ ЗА МЕДИИТЕ

В закритата част на конференцията ще протече същинската работа на форума. Тогава ще бъдат изказванията на делегатите по доклада, предложенията за промяна в Устава, изборът на двамата съпредседатели и изборът на 280-членния Централен съвет.

Не е ясно какво ще решат делегатите по въпроса как да се проведе избора на споделеното лидерство - дали ще се гласува за двете кандидатури ан блок или за всеки поотделно. Тъй като Пеевски и Чакъров имат номинации от 28-те областни конференции, това дава основание да се предполага, че имената им ще върват в пакет и ще бъдат гласувани заедно. 

Особен интерес ще събуди съставът на “председателската квота” в Централния съвет, както и начина на представянето й - от името на Доган, на Пеевски или на Чакъров ще е. Както вече писахме, заместниците и членовете на ЦОБ ще бъдат избрани на първото заседание на новия Централен съвет след две седмици

 

ДПС е организирана партия и на всички тези въпроси ще се намери адекватен уставен отговор.

 

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ

Много важно е какво послание ще изпратят към членовете на партията избраните съпредседатели, как ще демонстрират споделеното си лидерство/председателство, какво ще кажат на делегатите и как ще съхранят единството на партията. Защото форумът ще мине, но трудното ще дойде после. Доган винаги е казвал, че "политиката е колективна игра и тези, които се правят на месии, рухват бързо".Епицентър.бг

Добавени коментари

И ДПС нещо като ВМРО! публикува:
24 Февруари 2024 | 10:56
И Доган ще опита-сега двама,а ако не върви ще се върне пак той! Властта е сладка и не се дава току така.

Добавете Вашия коментар

TOP