Кон за кокошка: Съдружник на Кокаиновите крале от Банско поиска да купи 39 дка срещу 4,46 лв./кв.м под базата си в благоевградското с.Изгрев

25 Октомври 2021 | 20:41
6 коментара
Общество
Кон за кокошка: Съдружник на Кокаиновите крале от Банско поиска да купи 39 дка срещу 4,46 лв./кв.м под базата си в благоевградското с.Изгрев

ОбС-Благоевград ще разреши ли продажбата на общинска земя на съдружник на Джипсовете от Банско - Константин Обецанов - "Коки".

Собственикът на благоевградското дружество „Благоустройствени строежи“ ЕООД, банскалията Константин Обецанов, отново иска да купи общинската земя под фирмената база в село Изгрев. Преди три години същото искане провокира остра реакция в Общинския съвет. Теренът от 39 006 кв.м тогава бе оценен на 124 601 лв. без ДДС, което прави по 3,19 лв. за 1 кв.м, и цената провокира гнева на мнозина съветници, в това число и на настоящия кмет Илко Стоянов, който нарече оценката фрапиращо ниска. Преди 3 г. по време на разискванията по казуса в пленарна зала Стоянов напомни, че собственикът на фирмата участва в строителното обединение, ремонтиращо площадното пространство в центъра на Благоевград за 5,5 млн. лв., и негодува, че от една страна фирмата получава колосална сума, а от друга претендира да купи общински имот на скандално ниска цена.

Заради острата реакция на част от съветниците през 2018 г. местният парламент върна искането на управителя на „Благоустройствени строежи“ за нова оценка.

Вече в качеството си на кмет, Илко Стоянов внася за нова дискусия в ОбС искането на „Благоустройствени строежи“ ЕООД да купи терена, като от дружеството са описали, че върху исканите 39 009 кв.м са построени 16 сгради, в това число авторемонтна работилница, складове, КПП с бариера, кантар, два трафопоста, ел. табла, навес.

„Искането на фирмата, както и доста други преписки, е залежавало с месеци, а още с встъпването ми в длъжност обещах, че няма да задържам нито едно искане на граждани и бизнес и ще придвижвам всичко, касаещо решение на ОбС, максимално бързо“, обясни градоначалникът на Благоевград. Вторият мотив той да постави темата на вниманието на местния парламент е сериозната „дупка“ от 2 млн. лв. в приходната част на бюджета, за която го предупредил главният финансист Б. Механджийски със съвет да се търсят варианти тя да се запълни с увеличение на събираемостта на налозите и чрез продажби на имоти, които не носят приходи на общината. Третата причина кметът да вкара предложението в ОбС е направен анализ на възможностите да се отдели част от имота като самостоятелен общински парцел, но се установило, че това е невъзможно да стане, защото сградите на фирмата са разположени по протежение на целия терен от 39 дка. При това положение общината дори да иска, не може да ползва земята си.

Новата оценка, възложена от кмета Стоянов, на терена от 39 дка в местността Айдаровско дере е за 173 873 лв. без ДДС, или по 4,46 лв. на 1 кв.м.

„Моята работа като кмет е да внеса искането в ОбС, съветниците решават дали цената, определена от лицензиран оценител, е добра, или не, и дали да приемат или отхвърлят предложението“, заяви градоначалникът на Благоевград.

Ръстът на инфлацията за изминалите 3 г. между двете внасяния на искането за закупуване на апетитния терен е спорен, но за сравнение – през 2018 г. минималната заплата в страната е била 510 лв., а в момента тя е 650 лв.

В момента пазарната стойност на имотите в регулация в с. Изгрев е около 60 лв. на кв. метър, видно от офертите на агенциите за недвижимости. Преди 10-ина дни общински имот, също в Айдаровско дере, но в противоположната на базата на „Благоустройствени строежи“ част, на около 2 км разстояние, бе продаден на търг от общината и достигна цена от близо 43 лв. на кв.м.

Припомняме, че фирма „Благоустройствени строежи“ стана собственост на банскалията Костадин Обецанов през 2017 г., дружеството бе натрупало около 2 млн. дългове заради некоректни бизнес отношения и бе продадено от Иван Николов, съпруг на екссъдията Елена Авдева, с условие да се изплатят задълженията към работниците. Обецанов е собственик и на фирмата „ВИП – 2004“ ЕООД, която заедно с ЕТ „Димитър Янков – Кенеди Метал“ и „Стилстрой М“ ООД на Михаил Камбитов ремонтираха площадното пространство от хотел „Ален мак“ до пощата в центъра на Благоевград, за което бяха платени над 6 млн. лв., но 2,5 г. по-късно собствениците на помещения в подплощадното пространство пропищяха от некачествената работа и течовете при всеки валеж, дори и като се поливат кашпите с цветя и храсти.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Припомняме, че през месец април 2018 година ОбС-Благоевград стопира продажбата на общинска земя на съдружник на Джипсовете от Банско - Константин Обецанов - "Коки", който е един от собствениците на нощни клубове в курортното градче, където се продават опиати, като топъл хляб.

Името му бе замесено и покрай жестокото убийството на покойният вече подземен бос Васил Донев - Доневио.

Местните парламентаристи върнаха тогава за преразглеждане 29 точка от дневния ред, относно постъпило заявление с вх. №0207-1/20.03.2018 г. от „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител Константин Обецанов.

Как коментираха бившите общински съветници Антон Асиски, Злата Ризова и Илко Стоянов:

Общинският съветник от БСП Антон Асиски обясни, че цената на имота е доста занижена, пазарната стойност на имота е 14 евро на кв.м. , а цената за която се продава не отговоря на стойността на имота. „На практика ние ощетяваме община Благоевград. Освен това има несъответствие по натурален акт, сградите са 16, а всъщност те са 19“,обясни Асиски.

Съветничката Злата Ризова обясни, че е съгласна собственикът на сградата да купи земята, но не на определената цена. „Колеги, не е смешно, а скандално! Продаваме 39 декара по пазарна цена 129 601 лева, т.е 3 лева и 19 стотинки на кв.м.,това е скандално!, заяви от трибуната Злата Ризова.

Съветникът Илко Стоянов изтъкна, че собственикът на „Благоустройствени строежи“ Константин Обецанов участва в Консорциум за изпълнител на обществена поръчка за милиони, а иска да купи общинска земя на безценица.

Очаквайте подробности!

Добавени коментари

бсп е против далаверите публикува:
26 Октомври 2021 | 20:11
1500 лева даваа мите кенеди да му гласуват саветниците да си купи имота за 2 евро на квадрат требе тасков да усигури 21 човека мнозинство сега е момента да видим кои саветници са взели пари и ще продадат на безценица имота. ние от бсп няма да влизаме в схемите на тасков и камбитов на всички е ясно на кой е схемата продължава ли старата песен на нов глас.
д-р Ковид публикува:
26 Октомври 2021 | 14:40
Бриндо стига писа коментари знаем че си бездомно куче
vasko bezinski публикува:
26 Октомври 2021 | 09:27
kenedi e v shemata s misho kambitov i vili magurev. tam stava vaprost za aiduklak puskaite go imota na tyrg be ili gerbaerite pak she vzemat nekoi lev s biser grozniq.
Щавене публикува:
25 Октомври 2021 | 23:00
ИЗМАМАТА продължава.
Жоре трактористо публикува:
25 Октомври 2021 | 22:54
Сашка въчкова е виновна! Она ги дроби такива работи и у общината в Банско.
виктор крастовски публикува:
25 Октомври 2021 | 22:32
малко са парите 4 лева едва 2 евро е нема такава наглост поне 10 лева на квадрат или да го пуснат на търг и кой си го спечели.

Добавете Вашия коментар

TOP