Компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете, съобщават от БАБХ. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева.

Въпросната компания е създадена в края на юни - около седмица, след като Агенцията по храните официално обяви, че е открито първото огнище на чума.

Едноличен собственик на фирмата е 28-годишен мъж, съобщи NOVA.

Капиталът й е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона".

За участие в обществената поръчка е поканена само въпросната фирма.

Бързите си действия Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) оправдава с "необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, от БАБХ посочват, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България.

Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги кани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители, посочват от БАБХ.