Колко струват изборите? Кога ще станат ясни резултатите, а и мандатите?

04 Април 2021 | 12:19
0 коментара
Политика

Колко струват изборите?

Според одобрената от Министерския съвет план-сметка изборите ще струват 65 млн. лв. В сумата обаче не влизат разходите за закупуване на машини за гласуване, които са над 43 млн. лв. Затова изборите са определяни като "най-скъпите".

Какво е мажоритарни избори?

Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен елемент. Избирателите могат да отбележат предпочитание за определен кандидат (преференции) от съответната листа. Мажоритарни избори са тези, в които се гласува за конкретен кандидат - като кметските например.

Кога се задейства преференцията?

Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен.

Важна ли е избирателната активност?

Колкото по-голяма е избирателната активност, т.е. колкото повече хора гласуват, толкова по-малко е значението на контролирания и купен вот. Ниската избирателна активност работи за големите партии и коалиции.

Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.

Централната избирателна комисия пък трябва да обяви получените гласове и броя на депутатските мандати за всяка партия и коалиция до 8 април, а имената на народните представители - до 11 април.

Как се определя броят на спечелените от всяка партия/ коалиция мандати?

Мандатите в парламента са 240 и се разделят между партиите и коалициите, спечелили поне 4% от действителните гласове.

При пропорционалните избори мандатите се разпределят по т.нар. метод на най-големия остатък - партиите получават предварителни мандати при делене на получените гласове на т.нар. квота на Хеър, а останалите се разпределят, като приоритет имат формациите с най-голям остатък. Една партия може да получи най-малко 10 мандата.

Кой ще има право на държавна субсидия?

Всяка партия, която участва в парламентарните избори самостоятелно и събере подкрепата на поне 1% от гласувалите, има право на държавна субсидия. Финансирането в момента е по 8 лева за всеки получен глас на година. Коалициите получават субсидия само ако влязат в парламента, т.е. минат 4-процентовата бариера.

Добавете Вашия коментар

TOP