Колективен имунитет още няма, мерките остават

10 Април 2020 | 11:18
0 коментара
Общество

Активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и, ако продължим с мерките, тя ще остане с нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на колективен имунитет, който да ни пази.

Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Популацията в България все още е девствена по отношение на срещата и изграждане на имунитет към вируса, пак с условието, че не знаем до каква степен този имунитет върши работa, поясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обяви, че една от практиките за лечение на пациенти с коронавирус в България скоро ще бъде включена в американска научна публикация - става въпрос за по-късно интубиране. "Това е един хит в наблюдението на болните с коронавирус. Всъщност това ние първи го презентирахме в по-широк план", каза проф. Мутафчийски.

От изследваните с бързи тестове 1016 полицаи 1007 са с отрицателни резултати. Двама са скоро инфектирани, само 7 са имали среща с вируса и имат изградени антитела. Допълнително ще бъдат изследвани трима, за да се потвърди дали имат вирус. 210 от изследваните имат поне по един симптом, но са с отрицателен резултат, обясни доц. Кунчев. Подобна е картината и сред изследвани над 1100 военни, които се връщат или заминават на мисия.

Очакват се резултатите и от изследванията в Банско след вдигане на карантината.

За 30 нови случая на заразени с Ковид-19 съобщиха в четвъртък сутрин от Националния оперативен щаб, като 13 от тях бяха приети в болница. Инфектираните в страната вече надхвърлят 610. Общо излекуваните от началото на епидемията са 48, а починалите - 24 души.

Специалистите отново подчертаха, че последиците при излекуваните остават дълго - кашлицата на изписаните продължава повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса, продължават и оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура.

От щаба заявиха плановете си евентуално след празниците да бъдат обособени "зелени коридори" за малки деца и бременни в парковете, обмисля се възобновяване на дейността на болници и ДКЦ, някои от които не е ясно защо са спрели работа. Стоматологичната помощ също трябва да се събуди, каза проф. Мутафчийски.

Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН. Изследването е частично финансирано от Института "Пастьор" в Париж като част от по-голям проект, а институтът е член на мрежата на институтите "Пастьор". Очаква се за работата на българите да се пренасочат и средства от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът е двегодишен, а негов ръководител е доц. Андрей Чорбанов. Според доц. д-р Пенка Петрова, директор на института, за прилагането на клинични изпитания при мишки и хора е още рано да се говори.

Добавете Вашия коментар

TOP